El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, ha certificat aquest dissabte davant el Comitè Federal del PSOE el 'no' dels diputats del Grup Socialista a la investidura de Mariano Rajoy, i ha emplaçat el líder del PP a buscar suports a altres formacions conservadores per poder formar govern. Malgrat que aquest Comitè Federal també està convocat per analitzar els resultats de les eleccions, Sánchez ha evitat fer autocrítica (només ha admès que se sent insatisfet amb els resultats del 26-J) i ha responsabilitzat Podem de no haver fer possible un govern progressista quan en va tenir ocasió. Ha promès liderar una "oposició ferma" al govern de Rajoy i ha esquivat també fer referències a la possible alternativa per a ser investit en el cas que el líder del PP no aconsegueixi els suports necessaris.

Sánchez ha obert el Comitè Federal amb un discurs de 20 minuts de durada en què ha recordat a Mariano Rajoy que no pot comptar amb els vots de la seva formació ni per a la gran coalició, ni per a l'estabilitat parlamentària ni per a la seva investidura. Segons Sánchez, "els espanyols ens han posat a l'alternativa al PP, i l'alternativa al PP no pot ser la solució per al PP.

Per això ha reclamat al líder del PP que "es posi a treballar" i busqui suports. "Que no esperi que la resta de partits polítics li resolguem el seu problema, perquè Espanya necessita un govern i nosaltres volem democràticament, lleialment i nítidament fer oposició a aquest govern i derrotar-lo juntament amb la resta de diputats que volen un canvi", ha dit.

En aquest marc ha alertat de la inacció del president del govern en funcions i líder del PP. Segons Sánchez, un cop han passat dues setmanes des de les eleccions l'actitud de Rajoy és "preocupant": "No ha fet res, però ha exigit a la resta de partits que li solucionem el seu problema i si pot ser abans de Rajoy per marxar de vacances".

Ha recordat que el seu és "un partit de govern" i la formació sobre la que "sempre fluiran les ànsies de canvi en aquest país", i per això Rajoy "no podrà comptar amb el nostre vot per a ser investit president, ni per a una majoria parlamentària".

Culpa Podem

El líder del PSOE també ha repassat el mapa polític dels últims mesos i ha criticat la "intransigència" i el "bloqueig" de Podem, que va donar "una segona oportunitat" a Rajoy. "El seu triomf ha estat impossibilitar un govern socialista i preservar el govern de Rajoy, tota una fita històrica", ha ironitzat Sánchez, que ha dit que Iglesias va perdre 1,2 milions de vots perquè el seu antic electorat ha descobert que el líder de Podem viu millor amb Rajoy a La Moncloa.

Al capítol de l'autocrítica s'ha limitat a apuntar que ell "no estarà satisfet" fins que el PSOE esdevingui de nou la primera força política a l'Estat. Malgrat la seva "insatisfacció" amb els resultats electorals, s'ha mostrat "molt orgullós" de la "fortalesa" del PSOE, i ha celebrat que els socialistes espanyols preservin "per complet" la seva capacitat de lideratge de l'oposició a la dreta perquè el temut 'sorpasso' de Podem no s'ha produït.

50 paraules demanades

El 'no' de Sánchez a Rajoy ha estat llargament aplaudit pel Comitè Federal, però aquest fet no ha evitat el debat intern entre els barons que -com Guillermo Fernández Vara- aposten per una "abstenció mínima" que permeti formar govern, si no en primer votació, en segona, i altres -com Francina Armengol- que aposten per presentar l'alternativa si Rajoy no aconsegueix la investidura. Mostra d'aquest debat intern és que després de la intervenció de Sánchez 50 membres del Comitè Federal han demanat la paraula.