La Junta de Castella i Lleó ha denegat a l'Ajuntament de Tordesillas (Valladolid) l'autorització per a celebrar el 13 de setembre el Torneig del Toro de la Vega per no ajustar-se a la normativa vigent i l'ha instat a complir-la si vol l'espectacle.

Contra aquesta decisió, signada el 24 de juny pel delegat territorial de la Junta de Castella i Lleó a Valladolid, Pablo Trillo-Figueroa, i enviada ahir a l'alcalde de Tordesillas, José Antonio González Poncela (PSOE), hi ha dues possibilitats: rectificar per la via administrativa o interposar un recurs d'alçada.

La sol·licitud d'autorització registrada el 20 de juny per l'Ajuntament de Tordesillas no s'ajusta al decret llei aprovat el 19 de maig per la Junta de Castella i Lleó, que prohibeix la mort en públic dels toros protagonistes de festejos taurins populars i tradicionals .

El decret-llei, ratificat per les Corts regionals el 8 de juny, deroga la normativa anterior sobre la qual l'Ajuntament de Tordesillas ha basat la documentació que ha d'acompanyar tota sol·licitud d'autorització d'un festeig taurí popular o tradicional.

La petició de l'alcalde de Tordesillas apel·lava a les bases reguladores del torneig aprovades per aquest municipi el 1999, que després va donar suport l'administració autonòmica amb l'aprovació del Reglament d'Espectacles Taurs Populars de Castella i Lleó.

Prestava així cobertura legal al torneig del Toro de la Vega en la manera més tradicional, és a dir amb la possibilitat de la mort en públic de toro, però les bases reguladors d'aquest festeig "estan derogades pel que s'oposen al decret llei ", precisa ara la resolució.

També ha quedat "suspesa l'eficàcia" de l'ordre que va aprovar el reglament i va protegir el Toro de la Vega a considerar-lo un festeig tradicional, "fins que no s'adapti" al decret-llei.

La resolució denegatòria no exclou la possibilitat que l'Ajuntament de Tordesillas presenti una nova sol·licitud sempre que les bases reguladores del torneig s'adaptin a la normativa vigent, prèvia modificació aprovada en ple i sotmesa a un període d'informació pública de quinze dies.

En aquest cas, la següent petició s'ha de tramitar davant la Conselleria de Foment i Medi Ambient, competent en matèria d'espectacles públics i activitats recreatives, que resoldria en el termini d'un mes.

Contra la resolució es pot també presentar un recurs d'alçada davant la Direcció general de l'Agència de Protecció Civil en el termini d'un mes comptat a partir del següent dia de la notificació de la denegació.