El ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, ha rebutjat avui les múltiples peticions de dimissió que li han arribat de la resta de partits per les seves polèmiques converses amb el director de l'Oficina Antifrau de Catalunya, Daniel de Alfonso, i s'ha presentat com a "víctima d'un atac".

Escassos dies abans de les eleccions generals, les converses gravades revelades pel diari digital Público han situat a l'ull de l'huracà Fernández Díaz i De Alfonso, als quals la pràctica totalitat de partits ha demanat que dimiteixen, acusats de fabricar casos de corrupció per desprestigiar l'independentisme català.

Tot i així, Fernández Díaz ha assegurat "rotundament" que no pensa dimitir: "Jo sóc la víctima d'aquest atropellament i atac", ha proclamat el ministre, que ha titllat l'independentisme i Artur Mas de "sepulcres blanquejats i fariseus".

La filtració "es fa de forma editada, esbiaixada, dirigida i descontextualitzada", ha denunciat Fernández Díaz, que ha negat que Mariano Rajoy estigués al corrent de les converses.

Precisament, el president del Govern en funcions ha assegurat que desconeixia fins ahir aquestes converses i ha garantit que "mai" s'han filtrat investigacions policials des de l'Executiu per fer mal un partit: "Jo no sabia qui era el cap de l'Oficina Antifrau ni sabia que existia aquest càrrec", ha assegurat.

Rajoy ha expressat el seu suport a Fernández Díaz i ha afegit que "hi ha gent amb ganes d'organitzar un problema on no existeix".

Un dels primers a demanar que dimiteixi el ministre ha estat el president català, Carles Puigdemont, de manera que ha qualificat de "GAL mediàtic" i "guerra bruta" contra el procés sobiranista, mentre que el president d'ERC, Oriol Junqueras, els ha titllat d'"actes criminals" i de "conspiracions" d 'un Estat que ha intentat "falsejar la veritat" com va ocórrer, ha dit, després de l'11M.

El president de CDC, Artur Mas, que el 2011 va ser qui va proposar a De Alfonso com a director de l'Oficina Antifrau, ha aprofitat per demanar l'arxiu de les querelles del 9N després de la "conspiració" d'un Estat "encara amb una matriu franquista" i "tics" de la dictadura, que "persegueix les idees independentistes".

El líder del PSOE, Pedro Sánchez, també ha exigit la dimissió del ministre, de qui ha dit que s'"avergonyeix", ha recalcat que "als independentistes s'ha de guanyar-los amb arguments i no amb persecucions" i ha exigit a Rajoy que procedeixi a destituir-lo perquè d'altra manera "serà ell el responsable de la seva conducta".

El candidat de Podem a la Moncloa, Pablo Iglesias, creu que les converses que s'han publicat tenen la "suficient gravetat com perquè hi hagi dimissions immediates".

També el líder de Ciutadans, Albert Rivera, ha reclamat la dimissió de Fernández Díaz si són certes les gravacions i l'ha acusat de conspirar contra l'oposició, "igual que a Veneçuela".

Mentrestant, el Parlament ha activat el procediment per destituir a Daniel de Alfonso com a director de l'Oficina Antifrau a petició de tots els grups excepte el PPC.

De Alfonso haurà de comparèixer demà a les 11.00 hores a la Comissió d'Assumptes Institucionals del Parlament, però, malgrat que Junts pel Sí, Ciutadans, el PSC, Catalunya Sí que es pot i la CUP volen la seva revocació, ell no té intenció de dimitir.

En declaracions a Efe, De Alfonso ha anunciat que anirà a donar explicacions al Parlament, encara que ha advertit que no existeix base legal perquè la cambra el destitueixi per negligència i ha avançat que, si finalment l'obliguen a deixar el càrrec, ho recorrerà davant la justícia.

De Alfonso considera "evident" que la seva conversa amb Fernández Díaz va ser gravada per un micròfon ocult col·locat al despatx del ministre i entén que aquest "té un problema" al seu equip.

En canvi, la secretària general del PP, Dolores de Cospedal, ha apuntat que "el que es perillós és que a Espanya es pugui gravar a una autoritat i publicar-ho sense que s'escandalitzi el país".