La Universitat de Lleida (UdL) ha registrat avui un tens episodi quan un grup de treballadors del centre ha intentat desallotjar el grup d'estudiants que ocupa des del passat 17 de maig el despatx del rector i s'ha produït una violenta picabaralla amb agressions a alguns periodistes.

L'enfrontament s'ha produït, segons fonts del centre, quan un grup d'unes 40 persones, entre personal del centre, membres de l'equip de gerència, professors i vicerectors, s'ha dirigit a la zona del rectorat ocupada cridant "fora els ocupes de la universitat" i han intentat desmuntar les barricades que tenen col·locades des del dia 17.

Els alumnes que participen en l'ocupació s'hi han resistit i s'han produït moments de tensió, especialment quan alguns dels okupes han intentat impedir que els mitjans de comunicació presents fessin fotos i gravessin el que estava passant.

En concret, els implicats han intentat impedir que un càmera de TV3 gravés, tapant-li l'equip amb una jaqueta i empenyent-lo fora del despatx, i també han empès i tacat un fotògraf del diari local Segre.

Els mitjans de comunicació eren a l'edifici del rectorat perquè l'Assemblea de Lletres havia convocat una roda de premsa per explicar que, encara que consideren l'ocupació "legítima", han decidit abandonar-la per "seguir lluitant amb un altre modus operandi" i com a forma de denunciar "la incapacitat de l'equip de govern de la UdL de reconèixer errors i arribar a un acord".

D'aquesta manera, dels prop de 40 ocupes inicials, continuen participant en aquesta ocupació uns vint alumnes que es denominen 'Assemblea d'Okupació'.

Aquest conflicte arriba també després que aquesta setmana els dos professors que exercien de mediadors en el conflicte renunciessin a continuar sent-ho en considerar que les negociacions estan en un carreró sense sortida.

El principal punt de desacord està en el fet que els ocupes es neguen a comprometre's a respectar el lliure exercici de l'activitat docent, cosa que suposaria que la subdelegada del Govern a Lleida, Inma Manso, podria continuar impartint les seves classes com a professora associada sense impediments.

És que aquest conflicte va començar precisament fa un mes, quan un grup d'alumnes va realitzar un '"escrache"' a l'aula a Manso per mostrar el seu desacord amb la política entorn dels refugiats del Govern del PP.

Manso va reclamar que es garantís que pogués impartir les seves classes, de manera que des d'aleshores la policia l'acompanya al centre.

Alguns alumnes van organitzar llavors concentracions setmanals per protestar per la presència de la policia a la UdL fins que el passat dia 17, durant una d'aquestes protestes, els Mossos van detenir una alumna, cosa que va originar que aquella nit els alumnes sublevats ocupessin el despatx del rector.

El Consell de Govern de la UdL celebrarà dilluns que ve una reunió extraordinària per buscar una sortida a aquest conflicte.