El jutge de l'Audiència Nacional José de la Mata ha citat al representant legal del Partit Popular (PP) per comunicar-li el requeriment que la formació ha d'assumir la fiança civil, que s'eleva als 1,2 milions d'euros, després que no hagi estat coberta íntegrament pels responsables directes de la causa en la qual s'investiga el finançament amb 'caixes B', "des de 1990 fins a, almenys, l'any 2008".

La sotssecretària d'Estudis i Programes del PP, Andrea Levy, ha explicat que el seu partit pagarà la fiança imposada pel jutge, encara que ha subratllat que aquesta fiança no és ni una multa ni una condemna a aquesta organització política.

El jutjat ha dictat una diligència en la qual assegura que les quantitats reclamades en concepte de responsabilitat civil han resultat "assegurades parcialment" i recorda que van ser sol·licitades als extresorers Álvaro Lapuerta, Luis Bárcenas i el exgerente Cristóbal Páez.

De la Mata ha ordenat avui al PP abonar aquesta quantitat en comprovar que no han estat satisfetes la totalitat de les fiances reclamades com a responsables civils directes als principals acusats -els extresorers del PP Luis Bárcenas (8,9 milions d'euros), Álvaro Lapuerta (8,9) i Cristóbal Páez (7,4)- i tampoc ho ha fet el despatx d'arquitectes Unifica, el que va reformar la seu del PP al carrer Gènova i que havia de pagar 577.249 euros.

"No aconseguint-se a cobrir la totalitat de les quantitats exigides als acusats i responsables civils directes, procedeix requerir al Partit Popular, en la seva condició de responsable civil subsidiari, en la persona del seu representant legal, conforme al que es disposa en l'acte d'obertura de judici oral", explica.

Aquest acte, donava deu dies als responsables civils subsidiaris per cobrir la caució d'1,2 milions d'euros, amb la prevenció que s'embargaran els seus béns si no presta la caució. Aquesta quantitat obeïa a les quantitats defraudades en la reforma de la seu de Gènova i els donatius presumptament irregulars.

De la Mata va asseure en el banc dels acusats al Partit Popular (PP) com a responsable civil subsidiari per haver-se finançat amb 'caixes B', que s'haurien nodrit de donatius aliens a la comptabilitat oficial amb la finalitat de pagar "despeses generades en campanyes electorals, retribucions, complements de sou, compensacions a persones vinculades amb el partit o serveis relacionats amb l'activitat del partit".

Així constava en l'acte del maig passat en el qual obria judici oral contra els extresorers del partit Luis Bárcenas i Álvaro Lapuerta, el exgerente Cristóbal Paéz i els socis de l'estudi d'arquitectura Unifica que va reformar la seu de Gènova Gonzalo Urquijo, Belén García i la seva empleada Laura Montero i considerava que aquesta empresa al costat de la formació política han de ser jutjats com a responsables civils subsidiaris dels presumptes delictes que haurien comès els sis acusats.

D'aquesta manera, segons han indicat fonts jurídiques, el PP haurà de pagar els 1,2 milions d'euros que el jutge havia fixat com a fiança solidària en l'acte d'obertura de judici oral pel cas Bárcenas, ja que el que han deixat de pagar els acusats iguala o supera aquesta quantitat.

Quantitats que no va ingressar davant Hisenda

La fiança d'1.245.154 euros al PP es basa en els 220.167 euros que hauria deixat d'ingressar davant la Hisenda Pública per l'impost de societats de 2008 i en el milió d'euros que no va pagar per l'impost de societats de 2007 de l'empresa Unifica.

El jutge De la Mata va acordar aquestes fiances en l'acte d'obertura de judici oral pel cas Bárcenas que va dictar al maig de 2015. Segons deia el jutge en aquest acte, el PP va pagar amb fons procedents del circuit opac de donatius la reforma de la seva seu i consta que no va presentar declaració per l'Impost de Societats corresponent a 2008, per la qual cosa va deixar de declarar "l'import conjunt de les donacions rebudes per la formació política".

Part d'aquestes donacions les hauria destinat "al pagament parcial de la quantitat de 888.000 euros amb que van ser retribuïts de forma opaca alguns dels treballs executats per Unifica al PP al marge de la facturació i comptabilitat oficial".