Porta al tribunal alguns articles d'habitatge

El govern espanyol deixa la pobresa energètica fora del recurs al TC

Sáenz de Santamaría i Montoro subratllen que és la seva obligació recórrer tot allò que considerin inconstitucional perquè, si no, estarien prevaricant

29.04.2016 | 18:11
Sáenz de Santamaría, de Guindos i Montoro
Sáenz de Santamaría, de Guindos i Montoro

El Consell de Ministres ha aprovat aquest divendres la presentació d'un recurs contra la llei 24/2015 del Parlament, però ha decidit deixar-ne fora totes les qüestions referides a pobresa energètica. Així ho ha anunciat en roda de premsa la vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría, que ha volgut subratllar tot allò que no es recorre, començant pel fons de pobresa energètica, seguint pels acords amb les subministradores i acabant pel requisit d'un informe de serveis socials abans d'iniciar un procediment de tall de llum, aigua o gas. Per evitar vincular aquesta decisió a la reunió que va mantenir aquest dijous amb el vicepresident de la Generalitat, Sáenz de Santamaría ha explicat que l'informe del Consell d'Estat que avala les competències de la Generalitat en pobresa energètica va arribar la setmana passada. El recurs al Tribunal Constitucional (TC) demana, en canvi, la suspensió de diversos articles relacionats amb les mesures contra els desnonaments.

La vicepresidenta espanyola ha anunciat que es recorren bàsicament 5 articles i una disposició transitòria, tots ells referits a qüestions "processals" o bé a una possible vulneració del principi "d'igualtat" entre tots els ciutadans de l'Estat. Es recorren els articles 2,3,4, una part del 5, el 7 i la disposició addicional primera, tots els que recomanava portar al TC l'informe del Consell d'Estat que l'executiu va rebre el passat 21 d'abril. Sáenz de Santamaría ha volgut deixar clar que l'informe va arribar un dia abans de la reunió entre els presidents Mariano Rajoy i Carles Puigdemont i una setmana abans de la reunió que ella mateixa va tenir amb el vicepresident català, Oriol Junqueras, aquest passat dijous.

"Que la Generalitat no consideri que portem els afers als TC perquè els considerem pitjor o millor govern. No tenim cap intenció de plantejar recursos d'inconstitucionalitat més enllà de la defensa de l'ordre constitucional", ha remarcat. En el mateix sentit, però amb un to molt més contundent, el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro: "Quan demanen que no presentem recursos, que m'estan demanant, que incomplim la llei? Que prevariquem?". Segons el ministre, els recursos d'inconstitucionalitat es presenten "automàticament" si es tenen dubtes seriosos d'incompatibilitat amb la llei estatal.

En tot cas, la vicepresidenta espanyola ha subratllat que existeix un mecanisme previ als recursos al TC, que és el de les negociacions a la comissió bilateral entre representants de les dues institucions. Sáenz de Santamaría ha explicat que recórrer més a la comissió bilateral aquesta va ser, precisament, una de les peticions que li va fer arribar a Junqueras en la reunió a la Moncloa d'aquest passat dijous.

Pel que fa als articles recorreguts, relacionats bàsicament amb l'emergència habitacional, la número 2 de l'executiu estatal ha explicat que es tracta bàsicament d'evitar que Catalunya faci canvis en els mecanismes judicials vinculats als desnonaments i en el regulació del dret de propietat. Entre d'altres, el govern espanyol demana al TC que suspengui el paper decisori que la llei reserva a la mediació en casos d'impagaments de lloguer o hipoteca que poden derivar en desnonament.

L'executiu estatal també vol evitar que a Catalunya es pugui iniciar un procediment judicial específic per resoldre temes vinculats als desnonaments, perquè "processalment" només hi pot haver un procediment a tot l'estat. En la llei catalana es marca un procediment simplificat que insta el jutge a dictar una resolució que inclogui un pla de pagament i li dona la potestat per cancel·lar els imports no satisfets en funció de les circumstàncies personals del consumidor.

L'article 5 de la llei 24/2015 és el que principalment parla de desnonaments i el govern espanyol en recorre els punts 1,2,3,4 i 9. Bàsicament aquí s'obliga als grans tenidors d'habitatges i a les persones jurídiques que hagin adquirit un habitatge via execució hipotecària, a plantejar alternatives de lloguer social a les famílies que no pugui fer front al pagament de la hipoteca, abans d'iniciar qualsevol procediment judicial per impagament.

Pel que fa a l'article 7, el govern estatal no està d'acord amb què l'asministració pugui resoldre la cessió obligatòria d'habitatges, per un període de tres anys, en el cas que siguin habitatges buits propietat de persones jurídiques obligades a pagar l'impost sobre els habitatges buits (també recorregut per l'Estat) o que disposi d'habitatges buits en un municipi en el que hi hagi, com a mínim , una família amb risc d'exclusió social. "Vulnera el principi d'igualtat i la regulació del dret de propietat", ha interpretat Sáenz de Santamaría.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema