L'Assemblea Nacional Catalana (ANC) vol una Diada 2016 més descentralitzada i apostarà per celebrar actes arreu del país. Segons avancen diversos mitjans, el secretariat nacional aprovarà previsiblement aquest diumenge -a l'assemblea general ordinària de Manresa- un Onze de Setembre amb quatre accions al territori de caràcter constituent i un cinquè acte a Barcelona de més envergadura i amb "projecció internacional". Encara falta concretar aspectes cabdals com quines serien les quatre ciutats catalanes que acollirien les mobilitzacions 'alternatives' o quin format tindria la manifestació a la capital catalana i el seu lloc exacte, després d'haver utilitzat ja en els darrers anys localitzacions emblemàtiques com el passeig de Gràcia, la Diagonal o la Meridiana.

La proposta de celebrar finalment cinc actes per la Diada respondria a la voluntat de cercar el "màxim consens possible" dins de l'ANC, ja que hi havia dues posicions confrontades: una que volia centralitzar l'Onze de Setembre a Barcelona amb un acte únic amb la presència d'alcaldes, regidors i diputats independentistes, i una altra que apostava per una mobilització totalment descentralitzada amb actes per tot el país. Finalment, s'hauria optat per una solució intermèdia que satisfaria a tothom i que fusionaria les dues propostes. Pel que fa a la concentració de Barcelona es parla d'una Diada 2016 amb forta presència de càrrecs electes independentistes que consistiria en una assemblea a la plaça d'Espanya i la sortida d'una columna de ciutadans cap a l'Aeroport per anar a rebre una delegació provinent de Brussel·les.

No obstant això, són aspectes que encara s'han de confirmar i que s'hauran de debatre i organitzar en el sí de l'ANC al llarg de les properes setmanes.