Bertín Osborne és l'últim nom que ha transcendit dels anomenats papers de Panamà. El cantant i presentador va reactivar una societat a Panamà per pagar un deute que tenia pendent amb Hisenda, segons informa El Confidencial. I ho va fer tot just un mes després de posar en marxa a TVE seu exitós programa 'En la tuya o en la mía', en el que va entrevistar a Mariano Rajoy i Pedro Sánchez, entre altres.

El diari, que ha tingut accés als 11,5 milions de documents dels papers de Panamà, explica que el 13 d'octubre de 2015, Osborne va enviar un correu electrònic en que confirmava a un despatx d'advocats de Luxemburg la reactivació de Artistic Trading SA, companyia gestionada pel bufet panameny Mossack Fonseca. El cantant va reactivar aquesta empresa per afrontar els últims pagaments que tenia pendents amb el fisc, xifrats en 1,6 milions d'euros, indica El Confidencial.

"Està tot donat d'alta des del principi", ha remarcat el cantant en declaracions a Onda Cero, recollides per Europa Press, després que el seu nom hagi sortit en els anomenats 'Papers de Panamà'. A més, ha deixat clara la seva indignació per haver de "defensar d'alguna cosa que és legal".

"Com que som persones conegudes, es diu amb sorna que tens una societat, bé sí i què? Quin és el problema si està legalitzada?", ha lamentat. També s'ha defensat tirant d'ironia: "ara tens una societat a Panamà i et miren pitjor que a Mario Conde".

"Artistic Trading no ha tingut activitat en molts anys i té com a únic actiu una parcel·la", assenyala el cantant, que explica que per pagar a Hisenda va demanar un préstec a una financera estrangera, London Capital, i aquesta el va obligar a avalar amb el seu patrimoni i societats, de manera que va reobrir la signatura, "que portava inactiva més de 15 anys".

"Artistic està donada d'alta a l'Agència Tributària des de fa molt de temps amb el seu NIF corresponent. Tot està en regla i tot s'ha fet correctament", sentencia Osborne.

Així, preguntat si la parcel·la de la qual és titular Artistic Trading forma part de l'ocultació de béns pel qual va ser condemnat el 2003, ha respost que "és part del merder" que ja ha pagat "amb molt esforç". També ha assegurat que és l'única societat d'aquest tipus que posseeix: "Sí, és l'única que tinc, no hi haurà cap ensurt més".

"Les venien de dos en dos, a mil dòlars"

Respecte a per què va crear aquesta societat i va posar al seu nom aquesta finca, ha assenyalat que quan vivia a Miami les oferien els advocats. "Gairebé les venien de dos en dos, a mil dòlars ...", ha relatat, abans d'insistir que crear una societat a Panamà no té cap problema "si la dónes d'alta i la legalitzes".

La parcel·la propietat de Artistic es diu San José de Peromingo, i està enclavada en els termes de Carmona i Alcalá de Guadaira, a la província de Sevilla.

Osborne, que va ser condemnat el gener de 2003 per aixecament de béns, ha reconegut en diverses entrevistes que mantenia un deute amb Hisenda que sobrepassava els cinc milions d'euros. L'últim pagament, aquests 1,6 milions citats, va ser saldat fa unes setmanes precisament a través del prèstec sol·licitat a London Capital.