Reacció contundent del PSOE després que Podemos anunciés divendres i per sorpresa que donava per tancat el diàleg per formar govern i que convocaria una consulta per saber si la militància donaria suport o no a un pacte entre socialistes i Ciutadans. En una carta adreçada a Pablo Iglesias, el portaveu del PSOE i membre de la comissió negociadora, Antonio Hernando, ha lamentat la decisió de Podemos de "trencar unilateralment" les negociacions, i anunciar-ho abans que el PSOE donés resposta a les 20 propostes presentades per la formació emergent. Tot i així, en la missiva s'inclou el document amb la posició del PSOE a cada punt plantejat per Podemos. Hernando remarca clares coincidències en sanitat i educació i que hi ha "posicions molt pròximes" en el referent a la lluita contra la corrupció i la regeneració democràtica. De fet, indica que hi hauria acord en un 70% del punts "si els haguéssim pogut discutir", indica. La composició del futur govern i el referèndum a Catalunya són els únics aspectes on el PSOE s'ha mostrat clarament en contra.

En la missiva, Hernando constata la "sorpresa" del partit quan, l'endemà de la reunió entre PSOE, C's i Podemos i abans que els socialistes adrecessin la seva resposta, la formació liderada per Iglesias va "trencar unilateralment" qualsevol possibilitat de negociació. "Pensàvem que era possible treballar per incorporar noves polítiques que constituïssin el programa del govern del canvi", ha expressat el portaveu socialista, remarcant que els tres partits coincidien en 140 de les mesures plantejades.

Tot i així, el PSOE justifica haver respost igualment i per escrit a 17 de les 20 propostes de Podemos "per respecte" al document i també "als vostres votants i a tota la societat espanyola", i per constatar, a més, que "acomplim amb els nostres compromisos". Després de fer esment als dos punts en els que hi ha total desacord -referents a la composició del govern i al referèndum del dret a decidir de Catalunya-, Antonio Hernando conclou la carta lamentant que no s'hagi intentat arribar a una entesa i s'acomiada amb una clara expressió de plany: "És una llàstima".

Resposta a disset mesures

Així el PSOE ha adjuntat a la carta un document amb disset grans mesures, sobretot de caràcter econòmic, social i de regeneració democràtica per respondre a la formació liderada per Iglesias. Entre d'altres, proposen millorar la gestió de la SAREB i introduir-hi més transparència així com crear un parc d'habitatge social de lloguer. Els socialistes també volen posar fi al capitalisme "d'amiguets" reformant, per exemple, la llei d'hidrocarburs o el sector de les telecomunicacions perquè tal que hi hagi més competència i menys monopoli. Una altra de les reformes es refereix al sector elèctric: plantegen una auditoria i impedir les pràctiques oligopolístiques. Els socialistes també proposen combinar els acords europeus i alhora "reconstruir les esquerdes de l'estat del benestar".

Precisament en despesa pública, el PSOE proposa revertir les retallades en educació i sanitat "tan aviat com la situació fiscal ho permeti". En fiscalitat, volen reformar imposicions sobre la riquesa i modificar l'IRPF per "reduir a les rendes de la feina quan la situació pressupostària ho permeti". També pretenen revisar les deduccions que "beneficien a grans corporacions" . Entre moltes altres mesures, també hi figura controlar més les SICAV per "evitar que actuïn com a refugi de grans fortunes individuals".

En clau laboral, els socialistes ofereixen que els treballadors puguin participar més en la gestió d'empreses de més de cent treballadors; volen derogar el contracte de foment dels emprenedors, limitar i controlar "de forma exhaustiva" les hores extres a les empreses, i facilitar "mecanismes de flexibilitat interna".

Sobre salari mínim, proposen calendaritzar-ne un increment amb la patronal i els sindicats "compassat" amb l'economia. Així es comprometen a aprovar un 3% el salari mínim aquest any. El document de mesures també proposa recuperar el Pacte de Toledo amb un augment de les pensions no contributives, per exemple. Una de les últimes mesures és per recuperar l'esperit de la llei de la Dependència: derogar el sistema de copagament i incorporar al sistema 386.000 persones en llista d'espera són algunes de les ofertes. També volen treballar contra la discriminació de gènere en contractació, promoció i retribució a les empreses, així com mesures d'atenció a les famílies monoparentals. La darrera proposta inclou que es cobreixin des del sistema de salut pública la interrupció voluntària de l'embaràs i l'accés a la reproducció assistida.

En l'aspecte social, els socialistes proposen un afegitó a l'acord PSOE-C's sobre el complement salarial garantit: un complement per "la diferència entre els ingressos de la unitat familiar en funció dels seus membres i el llindar de renda establert per l'ingrés mínim vital". També volen regular el lloguer social per exemple posant en marxa un programa específic així com reformant la llei de segona oportunitat.

Dos dels punts en què el PSOE no ha respost perquè, simplement, s'hi oposa frontalment són el 19 i 20, és a dir, els que fan referència a la composició del govern i a la celebració d'un referèndum pel dret a decidir a Catalunya.