La Fiscalia Anticorrupció xifra en més de 13 milions d'euros els diners apropiats de Banesto que l'exbanquer Mario Conde ha blanquejat des del 1999 i fins a l'actualitat repatriant els diners des de Suïssa i el Regne Unit a través d'un entramat societari.

En una nota, Anticorrupció explica que la investigació contra Mario Conde, detingut aquest dilluns junt a set persones més, es va iniciar arran d'una querella presentada per aquesta Fiscalia especial el 29 de març contra l'expresident de Banesto i altres 14 persones per delictes de blanqueig de capitals, organització criminal, frustració de l'execució i vuit delictes contra la Hisenda Pública

Totes les persones querellades, indica, estan vinculades amb Mario Conde per "estrets llaços familiars o personals" i, de fet, dos dels detinguts són els seus fills, i un tercer, el seu gendre.

En aquesta querella, la Fiscalia sol·licitava posar en pràctica diverses diligències, entre les quals vuit entrades i registres als domicilis i seus dels implicats en el procediment, que s'han realitzat aquest dilluns per ordre del jutge de l'Audiència Nacional Santiago Pedraz, així com l'adopció de mesures cautelars d'assegurament patrimonial.

La querella té el seu origen en una comunicació del Servei de Prevenció del Blanqueig de Capitals (Sepblac, dependent del Ministeri d'Economia) del mes de setembre de 2014, per la qual es van incoar unes diligències d'investigació a Anticorrupció.

Durant els mesos d'investigació s'ha recopilat nombrosa documentació i informes elaborats per les Unitats de Guàrdia Civil (UCO) i de l'Agència Tributària adscrites a Anticorrupció.

Van desaparèixer més de 26 milions

Mario Conde va ser condemnat per l'Audiència Nacional el 1997 pel delicte d'apropiació indeguda en la causa coneguda com "Argentia Trust" i també pel 'cas Banesto' l'any 2000.

Segons aquestes sentències, recorda Anticorrupció, van desaparèixer més de 26 milions d'euros de l'entitat bancària mentre Conde n'era president.

Una part "molt considerable" dels fons desapareguts i no recuperats, afirma la Fiscalia, ha estat blanquejada per Conde des de 1999 fins a l'actualitat en un muntant superior als 13 milions d'euros.

Segons han informat a Efe fonts jurídiques, en el marc de la causa que investiga Pedraz, que ha estat declarada secreta, s'ha detingut Conde i set persones més.

A part de Conde i els seus fills Mario i Alejandra, també s'ha arrestat Fernando Guasch (marit d'aquesta última), Francisco de Asís Cuesta, María Cristina Álvarez Fernández, Roland Stanek i Francisco Javier de la Vega.

Tant els seus fills com Guasch, Costa, Álvarez Fernández i Stanek van actuar suposadament com a testaferros per societats controlades per Conde de les que es valia per repatriar des de Suïssa i el Regne Unit els diners que va sostreure de Banesto.

De la Vega, per la seva banda, és un advocat que participava en tot l'entramat, segons han indicat les mateixes fonts.

Condemnat a 20 anys