El candidat a la presidència del govern i líder del PSOE, Pedro Sánchez, ha obert aquest dimarts el seu discurs d'investidura fent una crida al diàleg a les forces "del canvi" per fer possible un govern que deixi enrere "les polítiques del PP", i ha advertit Podem i la resta de forces d'esquerres que les "imposicions" i el "xantatge" paralitzen l'acord. Ha recordat que els espanyols han demanat a les forces parlamentàries que trobin una solució política i abandonin els "retrets" i les "desqualificacions", i ha assegurat que sortir de la sessió d'investidura implicaria "que hem fet malament la nostra feina". També ha estès la ma al PP per assolir acords sobre les "grans polítiques d'Estat" com "la integritat territorial".

El líder dels socialistes ha assegurat que l'encàrrec que els espanyols van fer a les urnes el 20-D passa per un "acord majoritari" per fer realitat "el canvi" i "abandonar les polítiques del Sr Rajoy i del PP", una afirmació que li ha valgut la primera escridassada de la tarda per part dels diputats populars i l'aplaudiment dels seus escons.

"El canvi es paralitza amb les imposicions"

Ha advertit a Podem -a qui no ha citat- que aquest canvi "es paralitza amb les imposicions, el xantatge i l'abandonament de la mesa de negociació" i que "el vehicle de l'acord s'accelera amb la capacitat de cedir, l'esperit de l'entesa i sobretot la il·lusió del canvi". "No ens van la imposició, el xantatge i l'abandonament", ha dit, "necessitem cedir per sumar, entendre'ns i sobretot il·lusionar-nos pel canvi".

Segons Sánchez, enrocar-se en les posicions de cada formació "equival a que no passi res", i en canvi un acord implicaria que "algunes etapes del canvi es poden fer a velocitat de vertigen". " Necessitem avançar, i en tot el que estem d'acord ho podem dur a terme d'immediat", ha dit, mentre que "en tot el que discrepem, sortim per on estem i avancem a la velocitat que sigui possible, però avancem".

Acords amb el PP per a les "grans polítiques d'Estat"

També ha estès la mà al PP per "dialogar i acordar sobre les grans qüestions d'Estat", com "la integritat territorial, la reforma constitucional i la unitat dels demòcrates davant el terrorisme". "Demano al PP que actui amb la mateixa lleialtat que altres hem exercit des de l'oposició".

"El PSOE no exigeix res"

A més, Sánchez ha assegurat que a l'hora de fer possible aquest acord el PSOE "no exigeix res, no aspira a imposar res i no té línies vermelles". "Només fermes conviccions", ha sentenciat, i per tant no espera posar en marxa el 100% del seu programa electoral, igual que espera que les altres forces facin.