L'exlíder de l'esquerra abertzale Arnaldo Otegi ha sortit aquest dimarts al matí, quan faltaven uns cinc minuts per a les nou, de la presó de Logronyo, on ha complert una pena de sis anys i mig per intentar reconstruir la il·legalitzada Batasuna sota les ordres d'ETA. A l'exterior, l'esperaven familiars, amics i simpatitzants de l'esquerra independentista basca que li han volgut expressar el seu suport i que esperaven la sortida de l'exdirigent, prevista en principi per a les vuit del matí. Tot seguit, s'espera que Otegi es desplaci a la seva població natal, Elgoibar, on aquesta tarda hi ha convocat un acte de benvinguda. A més, el pròxim cap de setmana participarà en un altre acte al velòdrom d'Anoeta, on podria donar claus sobre el seu futur a la política basca.

El jutge de l'Audiència Nacional Eloy Velasco va rebutjar prohibir l'acte del velòdrom de Sant Sebastià tot i que si va demanar a la policia que vigilés que no es produís cap acte d'enaltiment del terrorisme.

Des de la presó, Otegi ha viscut l'anunci de cessament de les activitats per part d'ETA i també s'ha referit en diverses ocasions al procés català, del què, per exemple al 2013, va dir en una entrevista a 'El Punt Avui' que era "un gran front contra el model de la Transició" i que ho vivia "amb enorme emoció, amb admiració, amb una gran expectativa i amb la humilitat suficient per reconèixer que Catalunya està donant grans lliçons que hauríem d'aprendre".

Precisament, el passat 21 de febrer, portaveu d'ERC al Congrés de Diputats, Joan Tardà , i l'exdiputat de la CUP David Fernández, van visitar Otegi a la presó, on l'exlíder de l'esquerra abertzale va agrair la solidaritat mostrada pels catalans".