L'acord rubricat, fins el moment, entre PSOE i C's per formar govern ha obtingut el 79% del suport de la militància socialista, amb el 97% de vots escrutats. Ha estat en la consulta celebrada aquest dissabte a les més de 3.000 agrupacions del partit repartides arreu de l'estat espanyol, la primera d'aquesta característiques que convoca el PSOE i que comptava amb 189.167 afiliats amb dret a vot. D'aquests, han participat en el procés un 52% del cens. La pregunta que havien de respondre era la següent: "'El PSOE ha assolit i proposat acords amb diverses forces polítiques per donar suport a la investidura de Pedro Sánchez a la presidència del govern. Dones suport a aquest acords per formar un govern progressista i reformista?'". Una fórmula que no fa esment directe a Ciutadans i que també deixa la porta oberta a què s'hi sumin altres forces com Podem.

Tot i l'aprovació del pacte per part de la militància, el resultat de la consulta no és vinculant i l'acord es ratificarà definitivament dilluns en el marc del Comitè Federal del PSOE. A banda del vot presencial, també els militants podien votar per Internet, opció que han escollit 13.697 dels censats, el 7,2% dels censats. La jornada ha transcorregut amb normalitat. El secretari general del PSOE ha votat a les deu del matí a l'agrupació socialista de la localitat madrilenya de de Pozuelo de Alarcón. "Espero un 'sí' rotund i clar per part de la militància i animo a la resta de forces del canvi a què donin suport a l'acord la setmana vinent, en el debat d'investidura", ha assenyalat.

Victòria clara del 'Sí' però una baixa participació

Pel que fa a Catalunya, el 77,90% dels militants del PSC i les JSC han votat favorablement a l'acord en una consulta en què ha participant el 31,32% del cens. En una atenció a la seu dels socialistes a Barcelona, la Secretària d'Organització del PSC, Assumpta Escarp, s'ha mostrat satisfeta per el desenvolupament de la jornada. "Constitueix una experiència totalment nova en participació política", ha destacat. Per a la dirigent socialista, el suport majoritari a l'acord "constitueix un clar aval al nostre candidat a la presidència del govern espanyol, Pedro Sánchez, i al govern de canvi que el Secretari General del PSOE està disposat a encapçalar".

Per la seva banda, des de Lleida, on ha exercit aquest dissabte al matí el seu dret a vot, el primer secretari del Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC), Miquel Iceta, ha indicat que "la consulta d'avui és un aval a l'esforç de Pedro Sánchez per assolir la investidura i un canvi a un govern de progrés a Espanya". Acompanyat del paer en cap de Lleida, president del PSC i Primer Secretari de la Federació de les Comarques de Lleida, Pirineu i Aran, Àngel Ros, ha afegit que "els qui votem 'sí' ho fem perquè estem d'acord amb el pacte subscrit", ha assenyalat.

En una atenció als mitjans, Iceta ha reconegut que "calen més suports" a banda dels 130 diputats que sumen PSOE i C's i confia que se sumin altres forces amb les que ja s'ha parlat com Podem, Compromís o IU. A banda, el líder dels socialistes catalans veu més com una qüestió "teòrica" la possibilitat que el Partit Popular (PP) s'abstingui a la investidura de Sánchez. "Si hi ha un adversari al canvi és el PP, i farà el que estigui a la seva mà per evitar-ho", ha manifestat Iceta. "No espero l'abstenció del PP sinó tot el contrari", ha afegit.

El dirigent socialista ha recordat, a més, que un acord dels socialistes amb el PP "és impossible". "El Comitè Federal del PSOE del 28 de desembre va prendre una resolució que diu que nosaltres no donarem suport ni a Mariano Rajoy ni cap altre candidat del PP", ha indicat. "Per tant, ens correspon construir l'alternativa, que és el que estem fent", ha reblat. A Catalunya, prop de 19.000 persones, entre militants del PSC i membres de les Joventuts Socialistes, podien votar en un dels 129 punts que el partit a posat a disposició per a la consulta.