El número dos de Podem, Íñigo Errejón, ha anunciat aquest dimecres que la seva formació suspèn les negociacions amb el PSOE i no assistirà a partir d'aquest dimecres a les reunions previstes amb l'equip negociador de Pedro Sánchez. Segons Errejón, Podem adopta aquesta decisió després de llegir el document presentat per Sánchez i Rivera i constatar que el PSOE "ha elegit" un acord amb C's que està fet "pensant en el PP, i no en Podem", que "farà les delícies de l'IBEX". Amb aquesta elecció, ha dit, els socialistes han "frustrat" la possibilitat d'un acord de canvi i fien la investidura a la possibilitat que es produeixi una abstenció del PP. Amb tot, Errejón ha reiterat que si Sánchez no és investit el pròxim 5 de març, Podem continuarà amb la "mà estesa" per assolir un acord amb els socialistes.

Errejón ha comparegut en roda de premsa al Congrés acompanyat de la plana major del grup parlamentari -menys Pablo Iglesias- per anunciar el trencament dels contactes, tot i que aquest dimarts, quan ja hi havia un acord entre el PSOE i C's anunciat, Podem mantenia la voluntat de seguir negociant amb els socialistes.

Segons el número dos de Podem, el detonant ha estat el contingut de l'acord, que s'ha donat a conèixer aquest dimecres. "Hem llegit atentament el document", i "considerem que aquest acord va en el sentit contrari del que estàvem parlant a les meses de negociació", ha sentenciat en roda de premsa.

Considera que és un acord que "ataca les majories socials" i que està dissenyat per "esperar el PP". "Sembla que el PSOE ha elegit, i aquesta elecció no és compatible amb Podem", ha sentenciat, perquè busca que "el PP concedeixi una abstenció" i permeti la investidura de Sánchez.

El número dos de Podem ha acusat el PSOE de "no voler" governar amb Podem i pretendre "figurants, i no socis". "Han fet una opció incompatible amb la possibilitat de fer un govern de canvi".

Entre altres, Errejón ha denunciat que el document redactat entre el PSOE i C's "no deroga" la Llei Mordassa, ni busca una reforma de la Llei electoral per fer-la "proporcional" i que, per contra, "abarateix l'acomiadament i aposta per una tercera reforma laboral".

Podem ja ha comunicat al PSOE, EU i Compromís que les dues reunions previstes per aquest dimecres -una bilateral amb el PSOE i la a quatre bandes amb tots- no se celebrarien.

En tot cas, Errejón ha apuntat que l'escenari es decanta per una "investidura fallida" perquè el PP ja ha dit que no pensa fer possible el govern de Sánchez i PSOE i C's només sumen 130 escons, lluny de la possibilitat de governar sense més suports.

Per aquest motiu, Podem espera que hi hagi un "segon temps" de negociació després del 5 de març i fins la data en què es convoquen automàticament les eleccions (2 de maig), i "estén la mà" per tornar a negociar amb els socialistes en un altre escenari.