L'executiu en funcions de Mariano Rajoy presentarà al Tribunal Constitucional (TC) la carta que el conseller d'Exteriors, Raül Romeva, va enviar al president del Parlament Europeu, Martin Schulz, i les declaracions dels diversos membres del Govern com a proves del suposat incompliment per part de la Generalitat de les decisions del TC. Així ho ha apuntat en conversa amb els periodistes la vicepresidenta espanyola en funcions, Soraya Sáenz de Santamaría, que ja durant la roda de premsa posterior al consell de ministres ha advertit que l'Estat incorporarà a les seves al·legacions totes les declaracions dels membres del govern que apunten al manteniment de la conselleria d'Exteriors i al procés. Segons la vicepresidenta, les manifestacions dels membres del Govern són una "confessió de part" perquè "estan assumint per la via de declaracions polítiques i roda de premsa els motius fonamentats del govern per plantejar aquests conflictes de competència i recursos d'inconstitucionalitat".

Malgrat que admet que aquestes manifestacions queden a l'àmbit "declaratiu", Sáenz de Santamaría apunta que demostren que l'executiu de Puigdemont està desenvolupant les estructures d'Estat "en compliment del procés", i per tant "s'incorporaran a les al·legacions de la representació de l'Estat com a prova inapel·lable i confessió de part que el recurs està fonamentat", ha dit.

Sáenz de Santamaría ha recordat que l'Estat ja havia aconseguit que el TC suspengués anteriorment la llei catalana de creació d'estructures d'estat, el comissionat per a la transició nacional, igual que la Llei d'Exteriors, que segons la consellera "està suspesa parcialment".

També ha recordat que l'Estat ha presentat el conflicte de competències contra la creació de la conselleria d'Exteriors, així com la creació de la comissió d'estudi del procés constituent, "que també està suspesa".

Segons la vicepresidenta en funcions, amb les declaracions del Govern les al·legacions del govern espanyol "poden ser molt extenses" perquè "estan donant la raó als plantejaments de l'Estat" i demostren que són el desenvolupament "d'estructures d'Estat en compliment del procés".