Els equips negociadors de C's i del PSOE han confirmat aquest dimecres "avenços" significatius en matèries com la despolitització dels òrgans constitucionals i reguladors i lluita contra la corrupció, així en el model productiu i I+D+I i política social. L'acord inclourà també un rebuig explícit al referèndum d'autodeterminació a Catalunya. Un punt necessari per a un acostament a C's, però també crític per a qualsevol entesa amb Podem, que va citar el referèndum com a "imprescindible" per a un acord amb el PSOE. Per forçar els socialistes a tancar files amb C's en aquesta qüestió, l'equip d'Albert Rivera ha acabat posant sobre la taula el text de la resolució del Comitè Federal del PSOE contra l'autodeterminació. El PSOE espera tenir "dilluns o dimarts" un acord que "permeti sumar vots a la investidura de Pedro Sánchez", malgrat que C's assegura que només es debaten entre "abstenir-se i votar en contra".

Després de la reunió d'aquest dimecres, el vicesecretari general de C's, José Manuel Villegas ha explicat que "hi ha hagut avanços en alguns temes" i arribant "a punts de trobada" tot i que hi ha punts on "hi ha dificultats i caldrà seguir treballant".

També el portaveu parlamentari del PSOE, Antonio Hernando, que ha parlat "d'avenços substancials en diverses matèries", que van "a bon ritme" i que "ens fan pensar que podrem seguir treballant amb èxit els pròxims dies".

Els dos equips negociadors treballen amb l'objectiu d'assolir un acord definitiu aquest cap de setmana o a l'inici de la setmana que ve. Busquen -segons Villegas- un acord "global" i per tant els avenços parcials no serviran si no s'assoleix aquest objectiu.

Amb tot, durant les rodes de premsa de Villegas i Hernando ha aflorat una discrepància pel que fa al sentit dels vots de C's. Els socialistes han afirmat que l'objectiu és "sumar vots" per a la investidura de Sánchez, mentre que Villegas ha apuntat que C's només es debat entre el "no i l'abstenció".

En tot cas ja han assolit un acord sobre un model d'elecció dels membres dels òrgans reguladors (TC, CGPJ, Tribunal de Comptes, CNMV) perquè no estiguin polititzats i estiguin composats per "gent que acrediti la seva independència". Segons Hernando, han establert un sistema de concurs que permetrà despolititzar aquests organismes.

Pel que fa a la lluita contra la corrupció han assolit un acord per a un pacte perquè no hi hagi cap imputat a les llistes electorals ni en cap càrrec públic, i en cas que es produeixi una imputació s'expulsi els afectats que no tornin l'acta.

També el cessament automàtic dels alts càrrecs quan se'ls acusi de cap delicte, l'eliminació de la condició d'aforats a diputats i senadors, a més de la prohibició d'indults per als condemnats per una sèrie de delictes de corrupció, contra els drets humans o per violència de gènere.

C's i PSOE han tancat acords parcials també pel que fa al model productiu i la necessitat d'incrementar la inversió a I+D+I, eliminar traves a la creació d'empreses i millora de la integració tecnològica i de la integració universitària a les empreses.

A més, "progressen adequadament" en polítiques socials, amb possibles acords per a la segona oportunitat, un pla de rescat per a les famílies que siguin objecte de desnonament o en risc d'exclusió.

També estan "a prop" del reconeixement com a drets constitucionals dels drets socials, així com d'una llei contra la violència domèstica i una altra contra el bulling a les escoles.

Rebuig al referèndum

Malgrat ha apuntat que de moment no hi ha entesa amb el PSOE en la "igualtat i unió de tots els espanyols i la no partició de la sobirania nacional i rebuig als referèndums sobiranistes", els socialistes han acceptat la posició del partit de Rivera sobre aquestes qüestions.

Per superar l'escull que s'havia presentat a les últimes hores, C's ha posat sobre la taula del PSOE el text que els socialistes van aprovar al seu Comitè Federal. "Entenem que no hi ha d'haver massa dificultats", ha sentenciat Villegas.

Hernando, per la seva banda, ha afirmat que precisament el fet que C's hagi presentat el document del Comitè Federal del PSOE està pensat per "facilitar" aquest acord.

Aquell document diu textualment: "rebutgem taxativament qualsevol plantejament que condueixi a trencar l'ordenament constitucional i que amenaci així la convivència aconseguida pels espanyols durant aquests últims 37 anys. L'autodeterminació, el separatisme i les consultes que busquen l'enfrontament només portaran a una major fractura a la societat ja de per sí dividida. Son innegociables".

Segons Villegas, aquest text és "més que suficient" per cobrir el que demana C's i que evita "el conflicte" en el debat. "Encara no hi ha acord però entenem que en aquest àmbit no hi hauria d'haver més diferències".

En roda de premsa, Hernando ha donat per bona la proposta de C's, tot i que formalment encara no ha estat acceptada. "Si aquesta fos la solució, per descomptat no hi tenim inconvenient, perquè és la posició tradicional i de sempre del PSOE respecte a la Constitució i la unitat d'Espanya", ha dit.

Per contra, segons C's, hi ha dificultats en qüestions com el suport als autònoms, educació, mercat laboral, impostos.

C's veu que encara queda "feina per fer", a més, en les mesures a favor que els autònoms no hagin de pagar quotes, en un "acord nacional per l'educació" i en el sistema de relacions laborals, així com en la desaparició del Senat i de les diputacions que demana C's.