El rei Felip VI ha proposat aquest dimarts al líder del PSOE, Pedro Sánchez, que presenti la seva candidatura a la investidura com a president del govern espanyol, un encàrrec que el secretari general del PSOE ja ha avançat aquest matí que acceptaria. Sánchez ha demanat al president del Congrés, Patxi López, que no convoqui el ple d'investidura fins d'aquí a tres setmanes o un mes, amb l'objectiu de fer les negociacions necessàries i dur a terme la consulta interna entre els militants del PSOE, tal com es va comprometre al Comitè Federal del partit de dissabte. El president del Congrés ja ha dit que li sembla una petició "raonable", i per tant el ple per a la investidura podria tenir lloc a finals de febrer o principis de març.

Felip VI ha optat pel líder del PSOE després que Mariano Rajoy li ha reiterat aquest dimarts que encara no té els suports suficients com per intentar formar govern, tot i que el president espanyol en funcions manté la seva intenció d'intentar-ho, si pot, en un futur. Rajoy insisteix en la gran coalició, una opció que topa amb el 'no' rotund del PSOE.

Sánchez disposa ara de quatre setmanes per teixir les aliances necessàries per sumar una majoria simple a la cambra baixa. Aquest dimarts ha insistit que mirarà "a dreta i esquerra" però Podem i Ciutadans ja s'han declarat incompatibles, i ERC i DiL, les dues formacions que s'haurien d'abstenir perquè prosperés l'acord "progressista" amb Podem, diuen que no tenen cap motiu per sortir del 'no'.

El president del Congrés, Patxi López, ja ha mostrat la seva disponibilitat a ser flexible en l'elecció d'una data que permeti que Sánchez no només tanqui les negociacions, sinó que també sotmeti aquest acord al criteri de la seva militància i també al propi Comitè Federal del PSOE. "Crec que és raonable que tinguem aquest temps prudencial per convocar aquest ple", ha dit López.