El líder del PSOE, Pedro Sánchez, ha comparegut en roda de premsa per anunciar que accepta la "responsabilitat" d'intentar formar govern i que aquest mateix dimecres iniciarà els contactes amb la resta de formacions polítiques per intentar sumar una majoria que garanteixi la seva investidura i un govern de canvi. En una roda de premsa al Congrés després de rebre l'encàrrec de Felip VI perquè se sotmeti a la investidura, ha assegurat que està disposat a "treure Espanya de la situació de bloqueig" i s'ha mostrat "molt conscient" de les "dificultats" de l'encàrrec que ha rebut. Ha volgut traslladar "un missatge de confiança" als ciutadans i ha fixat ja les prioritats sobre les que gravitaran aquestes negociacions. "El nostre objectiu són les polítiques, no les cadires", ha afirmat. Entre aquestes prioritats hi ha la resolució de la qüestió catalana. Ha volgut deixar clar que el PSOE defensarà sempre "la integritat d'Espanya i el respecte a la llei" però s'ha mostrat convençut que cal "posar sobre la taula solucions basades en el diàleg" com "la reforma de la Constitució i avançar en l'Espanya federal". Ha demanat al PP que, si passa a l'oposició, tingui "la mateixa lleialtat que nosaltres hem tingut". "A partir de demà iniciem un camí serè carregat de responsabilitat, principis i generositat", ha dit.

"Vaig seriosament" i "espero que tots estiguem a l'alçada de les responsabilitats", ha dit Sánchez en una roda de premsa on no ha volgut anunciar encara l'ordre dels contactes ni qui formarà part de l'equip negociador.

No ha volgut parlar en cap cas del repartiment de càrrecs: "primer parlarem de polítiques i després de com es materialitza el govern", ha dit, però ha advertit -en un missatge a Podem- que parlarà "amb totes les forces polítiques".

Segons Sánchez, el seu haurà de ser un govern "transversal" perquè cal "obrir vies d'entesa amb diverses forces polítiques". "Jo obro la mà i espero que la resta de forces polítiques facin el mateix", ha dit abans de demanar que no es facin "fronts" ni "vetos".

Demana a Podem i C's que no es vetin

En aquest sentit, ha llançat una petició a Podem i Ciutadans perquè aixequin els seus vetos. "Proposaré a totes les forces polítiques que abandonin els vetos i parlem del que ens uneix: del canvi i del progrés" perquè "el canvi no és patrimoni d'un líder o d'una formació, sinó de milions d'espanyols, i per això demano a les forces del canvi que ens entenguem", ha sentenciat.

"Seurà" amb ERC i DiL però "no buscarà el seu suport"

Malgrat que requeriria de l'abstenció d'ERC i DiL perquè pogués prosperar l'opció d'esquerres (amb Podem), ha reiterat que no buscarà el suport dels independentistes però sí que "seurà" amb ells per "dir-los que no estic d'acord -a la independència- i que no vull el seu suport a la investidura".

En tot cas ha recordat que qualsevol acord serà sotmès al criteri de la militància i que les negociacions es faran "amb llum i taquígrafs" tot i que entén també que caldran "espais de discreció" per fer possible l'entesa.

Sánchez també ha criticat durament el líder del PP, Mariano Rajoy, per la seva negativa a sotmetre's a la investidura i no haver fet "cap esforç" per intentar formar govern des de la data de les eleccions. Segons ha apuntat, la regeneració del PP "només anirà de la mà d'un PP a l'oposició".

Eixos de l'entesa

Sánchez ja ha posat sobre la taula els eixos de l'entesa que busca amb les altres formacions. A part de Catalunya, la recerca d'oportunitats per a l'ocupació" amb un nou estatut dels treballadors que ha de donar un impuls específic a l'economia social i als autònoms.

També una reforma del sistema fiscal que "defensi la classe treballadora" i una "transició energètica" que vincularà les empreses a la lluita contra el canvi climàtic.

A més, la lluita contra el terrorisme masclista i un "gran acord per a la regeneració democràtica" perquè "mai més cap partit utilitzi les institucions en benefici propi".