El president del govern en funcions, Mariano Rajoy, ha comparegut aquest divendres després de declinar la proposta del rei de sotmetre's a un ple d'investidura per assegurar que ell "manté la seva candidatura" i "seguirà treballant" per aconseguir una majoria que el situï de nou a La Moncloa.

Rajoy ha admès que ara per ara no disposa de suports per a ser investit: "En aquests moments no estic en condicions de presentar-me a la investidura" perquè "no només no tinc encara una majoria de vots a favor, sinó que tinc una majoria absoluta acreditada de vots en contra". Per contra, ha recordat que la proposta de Podem al PSOE per a un govern amb IU comptaria amb més suports que la seva.

Malgrat aquest fet, ha insistit en l'oferiment al PSOE i a C's d'una "coalició de tres partits" que llanci "un missatge de centralitat i certesa" i que és la millor per a Espanya". "És una opció que respon a l'interès general dels espanyols i al sentir general dels ciutadans que creuen en la unitat d'Espanya, la sobirania nacional, la igualtat dels espanyols i la consolidació de la recuperació i la creació d'ocupació", ha sentenciat. Segons Rajoy, amb aquesta decisió dóna "més temps al diàleg" i evita que comenci a córrer el termini de dos mesos establert per a la convocatòria d'uns nous comicis.

En roda de premsa a La Moncloa Rajoy ha explicat que el rei "li ha ofert" presentar-se com a candidat i ell "li ha agraït el gest" però ha declinat l'oferta. Amb tot, ha transmès al rei que "manté la seva candidatura" a la presidència del govern i que, per tant, no renuncia a ser investit. "Jo proposo un acord entre PP, PSOE i C's que tindria una amplia majoria a les Corts i llançaria un bon missatge als inversors que generaria seguretat a l'economia espanyola", ha dit.Ha justificat aquesta decisió recordant que la proposta de Podem al PSOE "comptaria amb molts més vots a favor que la meva" i "molts menys en contra", i que per tant no tindria sentit fer el debat mentre "altres parlen ja del repartiment del govern". "

Avui no tinc els vots i per tant no té cap sentit que vagi allà perquè comenci a córrer el termini de dos mesos que estableix la Constitució espanyola", ha dit.També ha recordat que el debat d'investidura "no és un tràmit perquè comencin a comptar els terminis" i que la seva maniobra dóna més marge de temps a la negociació. "Jo no em prestaré a això", ha afirmat. Recorda a Sánchez que el PP té majoria absoluta al SenatTambé ha llançat un advertiment a Sánchez, que segons Rajoy, vol un pacte "amb Podem, IU, els partits catalans ERC i DL", que "no és el que convé a Espanya".

"No seria un govern moderat ni centrat i em temo que és molt difícil governar quan a la cambra alta el PP té majoria absoluta", ha afirmat en referència a la possibilitat del PP de bloquejar la tramitació de les iniciatives al Senat.També ha ha lamentat que Sánchez "s'hagi negat a parlar amb ell" i tanques la porta a cap diàleg. "Espero que el senyor Sánchez tingui a bé parlar amb la gent però em fa la sensació que li agrada parlar amb Podem, ERC i CiU però no amb el principal partit d'Espanya", ha dit.