El president del govern espanyol en funcions, Mariano Rajoy, ha insistit aquest dimecres des del Congrés dels Diputats que els serveis jurídics del govern espanyol "faran un informe" sobre la forma elegida per a la presa de possessió del 130è president de la Generalitat, Carles Puigdemont, -on no es va citar el rei ni la Constitució- "i a la vista d'aquest informe prendrem les decisions que ens semblin ajustades a la legalitat vigent i als interessos generals de tots els espanyols". Segons Rajoy, l'executiu espanyol actua en la línia que va anunciar ell mateix el diumenge just abans de la investidura de Puigdemont, "quan vaig dir que no en deixaria passar ni una, entre altres coses perquè és la meva obligació com a president del govern". Malgrat les peticions que li han fet els líders de Podem i del PSOE, Pablo Iglesias i Pedro Sánchez, perquè es reuneixi amb Puigdemont, Rajoy ha afirmat que "de moment no té previst" fer-ho.

Rajoy ha fet aquestes manifestacions a l'escriptori del Congrés poc abans de l'inici de la constitució de la nova cambra. El president espanyol, que prèviament s'havia reunit amb el seu grup, ha afirmat que la seva proposta al PSOE i a C's per a una gran coalició de govern no inclou, a priori, la reforma de la Constitució.

"Tot això caldria parlar-ho. El que no es pot és dir que s'arreglarà un problema com el de Catalunya amb una reforma federal sense dir el que és i a més sense tenir els vots suficients per fer-la", ha dit. Segons Rajoy, "arriba el moment de dir les coses seriosament, fer plantejaments seriosos i deixar-nos de fer titulars".

Celebra l'acord per a la constitució de la Mesa

Malgrat que el PSOE no reconeix l'existència de cap acord amb el PP, Rajoy ha assegurat que la seva formació està a l'entesa que situarà en breu a Patxi López com a president del Congrés i que donarà al PP tres representants en una Mesa de nou llocs, fet que li permet disposar de majoria absoluta sempre que s'entengui amb C's, que en té dos.

"L'acord que hi ha hagut a la cambra és un acord que va en la bona direcció, on han participat PSOE, C's i PP. Crec que queda equilibrat. És un acord que va en la bona direcció i insisteixo que el pitjor que pot fer un dirigent polític és no adonar-se del que demana la gent", ha dit.

Insisteix en la gran coalició

Els socialistes espanyols han tancat la porta a cap possibilitat d'entesa amb el PP per a la governabilitat però Rajoy ha insistit que és la millor formula per a l'estabilitat. "Hi ha hagut un missatge nítid i clar per part dels espanyols que ens han dit que ens hem d'entendre i compartir per afrontar els greus reptes que té Espanya", ha dit, i "creiem que és important que hi hagi un acord que permeti governar".