L'exlehendakari basc Patxi López serà designat aquest dimecres com a president del Congrés dels Diputats gràcies a un acord entre el PSOE i C's que inclou també una entesa amb el PP per a la confecció de la Mesa. Així ho han apuntat aquest dimarts tan el líder del PP, Mariano Rajoy, com fonts socialistes que parlen d'un "principi d'acord" després de les reunions que Pedro Sánchez ha mantingut en les últimes hores amb Albert Rivera i Pablo Iglesias. Podem no se suma a l'acord. Els socialistes no estan disposats a cedir en la principal reivindicació de Pablo Iglesias en aquest camp: la constitució de tres grups propis per a les seves confluències a Catalunya, Galícia i País Valencià, (En Comú Podem, Marea i Compromís).

Segons el PSOE l'acord amb Podem ha estat "impossible" perquè "han prioritzat les seves exigències orgàniques i tensions internes per tenir quatre grups, cosa que era impensable". Els socialistes disposaran de la presidència i un vicepresident a la Mesa (8 cadires). El PP dues vicepresidències i una secretaria, Podem una vicepresidència i una secretaria i Ciutadans una vicepresidència i una secretaria també. D'aquesta manera la presidència -i per tant la capacitat de marcar el calendari- queda en mans dels socialistes, però el PP podria configurar una majoria de centredreta amb C's al sí de la Mesa.

PSOE, C's i PP arriben a la sessió de constitució del Congrés amb els deures fets. L'entesa entre PSOE i C's -sobretot un cop el partit d'Albert Rivera reivndiqués la necessitat que el president del Congrés no sigui del partit de govern- ha decantat una entesa a tres bandes que deixa en mans de Patxi López la presidència i que garanteix un repartiment del màxim òrgan de govern de la cambra entre els quatre grans partits.

Per materialitzar l'acord, el PP votarà en blanc a la votació del president de la cambra, és a dir, que renunciarà a presentar un candidat.

Sánchez-Camacho secretària de la Mesa

El PP renuncia a disputar la presidència (PSOE i C's sumarien 130 vots com a mínim, davant dels 123 del PP) a canvi d'esdevenir el partit amb més representants a la Mesa. En canvi, disposarà de tres cadires: la vicepresidència primera per a Célia Villalobos, i una altra vicepresidència per a Rosa Romero i una secretaria per a Alícia Sánchez-Camacho.

Els socialistes disposarien en total de dues cadires. La del president -que té la potestat de decidir sobre el calendari- i una vicepresidència. Ciutadans també disposarà d'una vicepresidència i una secretaria, i Podem el mateix. Malgrat les negociacions, el PNB no ha pogut ocupar finalment el tercer lloc de la Mesa que ha quedat a mans del PP.

Possible secretaria per a En Comú Podem

L'acord no inclou a Podem, que igualment tindrà els dos representants a la Mesa fruit dels seus propis vots. Una vicepresidència per a Podem, i una secretaria per a una de les confluències, previsiblement per a En Comú Podem. La formació de Pablo Iglesias ha situat la seva línia vermella en la constitució de tres grups propis per a les seves confluències, i els socialistes s'han negat en rodó a acceptar aquesta condició. Argumenten que el Reglament no permet que formin grups parlamentaris aquelles forces que no s'han enfrontat a les eleccions.

Grups per a ERC i DL

Tot i que l'acord encara no s'ha materialitzat, tot apunta que ERC i Democràcia i Llibertat disposaran de grups propis quan es constitueixin, en un termini de cinc dies dies després de la constitució del Congrés. Amb 9 i 8 escons superen el mínim exigit de representants (5) però cap dels dos arriba al llindar del 15% dels vots a la circumscripció de Barcelona. Amb tot, hi ha precedents de casos semblants que han acabat amb la formació de grups.

Text