La preocupació dels espanyols per l'atur ha crescut més de dos punts aquest mes de desembre i continua encapçalant el llistat de les qüestions que més preocupen als ciutadans de l'Estat, segons el baròmetre de desembre que el Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS) ha fet públic aquest dijous. Apareix al 79,8% de les respostes (2,3% menys que al novembre) seguit de la corrupció i el frau (38,8%), que ha baixat 1,3 punts respecte a l'estudi d'ara fa un mes. El tercer lloc l'ocupen els problemes de naturalesa econòmica (24,4%), i el quart la classe política (14,8%), però aquest aspecte baixa més de 5 punts respecte al novembre. La preocupació pel terrorisme internacional irromp amb força i passa del 0,8% de fa un més al 9%.

Pel que fa a la situació econòmica, el 41,6% dels enquestats consideren que és dolenta mentre que el 21% la qualifiquen de molt dolenta. Al novembre, el 36,3% dels ciutadans titllaven la conjuntura econòmica de dolenta mentre que el 31,9% deien que era molt dolenta. L'optimisme dels ciutadans però ha registrat un lleuger repunt el mes de desembre ja que un 27,6% dels espanyols considera que l'economia serà millor d'aquí a un any mentre que al novembre aquest percentatge era del 20,4.

Entre la resta de preocupacions dels espanyols registrades pel darrer baròmetre del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS) també hi ha la Sanitat (11,9%), els problemes de caire social (11,8), l'Educació (9,8%), les pensions (6,9%) o els problemes relacionats amb la qualitat de la feina (6,6%).

L'organització territorial de l'Estat és una altra qüestió habitual dels baròmetre del CIS. Al desembre, els partidaris d'un estat autonòmic com l'actual era del 38,6%, els d'un estat amb un únic govern central sense autonomies del 17% i els partidaris d'un estat que reconegui la possibilitat de les autonomies d'independitzar-se era del 9,6%. Aquesta darrera possibilitat ha registrat un lleuger repunt respecte al baròmetre del novembre quan un 8,6% dels enquestats es mostraven partidaris d'aquesta possibilitat.

L'estudi del mes de desembre incorpora un apartat sobre energia i Medi Ambient que reflecteix la sensibilitat dels ciutadans sobre aquestes qüestions. Entre d'altres coses, l'enquesta mostra que el 19,1% dels espanyols no disposa de calefacció a casa i el 49,3% dels enquestats creu en els pròxims deu anys hi haurà dificultats a l'Estat per cobrir la demanda energètica.