El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha afirmat que qualsevol govern amb el suport de la CUP és un "desastre" i creu que s´haurien d´intentar altres fórmules o convocar eleccions. En la roda de premsa posterior a l´últim Consell de Ministres de l´any, Rajoy ha afegit que els ciutadans contemplen "perplexos" la situació a Catalunya i ha sentenciat que un govern amb la CUP no va enlloc. Preguntat per si preveu plantejar una proposta per a Catalunya , ha respost que "el que s´ha de posar en aquests moments sobre la taula és que la llei s´ha de complir i que no es pot jugar a les ruptures donant espectacles lamentables" i ha instat Artur Mas a rectificar.

Rajoy ha admès que mantingut converses amb el lehendakari Iñigo Urkullu però ha descartat mantenir-les amb partits nacionalistes catalans. "No ho tinc pensat. És complicat que tingui una conversa per demanar suports a partits que volen la ruptura amb Espanya. No té sentit i no va a cap lloc", ha argumentat.

Preguntat per si té previst fer algun moviment per desencallar la situació a Catalunya, el president del govern espanyol en funcions ha refermat que en aquests moments l´únic que es pot posar sobre la taula és el compliment de la llei, descartant així oferir una proposta. Ha considerat que a Catalunya s´estan donant "espectacles lamentables i molt tristos" a l´espera del que decideixi la CUP el pròxim 2 de gener. A més, ha afegit que qui ha de rectificar i donar un "pas enrere" és Artur Mas per haver creat aquesta situació.