El rei Felip VI ha advertit durant el tradicional discurs de Nadal que la "ruptura" de la llei, la "imposició" d'una idea o d'un projecte "d'uns sobre la voluntat de la resta d'espanyols", només ha dut "a la decadència, l'empobriment i l'aïllament", en el que es pot entendre una referència al procés sobiranista català sense esmentar-lo. El monarca ha subratllat que aquest ha estat "un error" del passat espanyol que no s'ha de "tornar a cometre". Felip VI s'ha referit també als resultats de les eleccions del 20-D. Ha afirmat que la "pluralitat política" expressada a les urnes comporta una forma d'exercir la política "basada en el diàleg, la concertació i el compromís".

En un discurs que ha durat 12 minuts i 10 segons i que per primera vegada s'ha fet des del Saló del Tro del Palau Reial, Felip VI ha rememorat el seu parlament de proclamació per subratllar que a l'Espanya "constitucional caben tots els sentiments i sensibilitats", així com totes les formes de "sentir-se part d'una mateixa comunitat política i social, d'una mateixa realitat històrica, actual i de futur".

El Rei ha advocat, en aquest sentit, per enfortir la "cohesió nacional", que ha considerat "imprescindible" per impulsar el progrés "polític, cívic i moral" i el "projecte comú de convivència". "Ser i sentir-se espanyol, estimar, admirar i respectar Espanya, és un sentiment profund, una emoció sincera, i és un orgull molt legítim", ha afirmat.

També s'ha referit a les institucions espanyoles, que han d'"adequar" el progrés polític de l'Estat a la "realitat" de la societat espanyola. En aquest sentit ha advocat per institucions "dinàmiques" que siguin "sensibles amb les demandes de rigor, rectitud i integritat que exigeixen els ciutadans per a la vida pública".

Ha estat aleshores quan s'ha referit a l'"autèntica i generosa voluntat d'enteniment de tots els espanyols" i a un "esperit sincer de reconciliació i superació" de les "diferències històriques". I en aquest sentit ha advertit que la "ruptura" de la llei, la "imposició" d'una idea o d'un projecte "d'uns sobre la voluntat de la resta d'espanyols", només ha dut "a la decadència, l'empobriment i l'aïllament".

Per això ha instat a "respectar" l'ordre constitucional, que al seu parer és "defensar la convivència democràtica aprovada per tot el poble espanyol". I ha afegit: "Aquesta nit vull reiterar un missatge de serenitat, de tranquil·litat i confiança en la unitat i continuïtat d'Espanya".

També ha volgut transmetre un "missatge d'esperança" en què la reflexió "serena", el contrast "sincer i lleial" d'opinions i el "respecte" tant a la realitat de la història espanyola com a la comunitat "íntima" d'"afectes i interessos entre tots els espanyols, alimentin la vigència" de l'"esperit constitucional".

Felip VI ha parlat també d'altres reptes de l'Estat espanyol, com ara la millora de l'economia, que ha titllat de "prioritat per a tothom". Ha afegit que les institucions tenen un "deure" amb la ciutadania -"especialment amb els més joves"- perquè puguin recuperar "la tranquil·litat i l'estabilitat" per "afrontar el futur". "Tots desitgem un creixement econòmic sostingut", ha afegit.

Finalment, el Rei ha parlat també d'Europa i ha recordat els atemptats de París, el "drama" dels refugiats o la lluita contra el canvi climàtic, "desafiaments" per als quals cal "que la veu d'Espanya es faci sentir a la Unió Europea".