L'endemà que el Tribunal Constitucional (TC) suspengués cautelarment la declaració independentista del Parlament el rei Felip VI ha aprofitat un acte protocol·lari de la Marca Espanya per erigir-se com a garant de la unitat d'Espanya i llançar un "missatge de serenitat i confiança" als espanyols: "La Constitució prevaldrà", ha afirmat abans de reiterar que "com a cap d'Estat" sempre estarà "al costat de tots els espanyols". Ha assegurat que el poble espanyol "no està disposat a que es posi en dubte la seva unitat, que és la base de la seva convivència en pau i llibertat", i ha afegit que "ara no és temps de tornar al passat, sinó de reafirmar-nos en la nostra voluntat d'un present i un futur de progrés compartit i de convivència democràtica".

Felip VI s'havia mantingut en les últimes setmanes en silenci respecte a la situació a Catalunya, però aquest dijous, un cop l'executiu de Rajoy ha culminat els passos al Tribunal Constitucional per suspendre la declaració independentista, ha abordat la qüestió per expressar-se en els termes molt semblants als que ho fa La Moncloa i deixar clar que ell "com a cap d'Estat" farà costat "a tots els espanyols" en el "projecte" de la "unitat i la continuïtat del nostre projecte de convivència nacional".

Ha rebut un llarg aplaudiment per part dels assistents a l'acte d'acreditació dels ambaixadors honoraris de la Marca Espanya, al que ha assistit també el ministre d'Exteriors, José Manuel García Margallo, i que ha distingit la soprano Ainhoa Arteta, els germans Roca, l'esportista Edurne Pasabán, l'exministre Josep Piqué i Cáritas Española, entre altres. "La llei democràtica neix de la Constitució"En aquest marc ha llançat un missatge per recordar que l'espanyol és "un poble que fa del compliment de la llei ?de la llei democràtica que neix de la nostra Constitució- la seva guia i la seva referència diària".

També per assegurar que el poble espanyol "no està disposat a que es posi en dubte la seva unitat, que és la base de la seva convivència en pau i llibertat" així com tampoc que "es posi en risc el model de progrés que, amb la seva tasca abnegada i compromesa, ha fet possible el període de més desenvolupament econòmic i social del nostre país"."A la nostra llarga història hem sabut superar grans dificultats i els majors desafiaments. Ara no és temps de tornar al passat, sinó de refermar-nos en la nostra voluntat d'un present i un futur de progrés compartit i de convivència democràtica", ha dit.

"La Constitució prevaldrà"

Per això ha llançat un missatge de "serenitat i confiança" en el fet que "la Constitució prevaldrà". "Que ningú ho dubti. La raó de ser i el funcionament del nostre estat democràtic de dret així ho garanteix", ha dit. Segons ha assegurat l'ordre constitucional i els principis "en què es basa la nostra convivència" es mantindran "plenament vigents", perquè "l'Espanya constitucional dels nostres dies és un patrimoni que ens pertany a tots; pertany al poble espanyol en qui resideix la sobirania nacional i del que emanen tots els poders de l'Estat".

Ainhoa Arteta critica la "insolidaritat i la desunió"

En representació dels ambaixadors de la Marca España la navarresa Ainhoa Arteta ha llançat un dur missatge també per a Catalunya, en què ha criticat la "insolidaritat i desunió" que propugnen els independentistes i ha emplaçat el govern espanyol a promoure "a les escoles" un país "cohesionat territorial i socialment". "Hauriem d'ensenyar a les escoles dels territoris més desenvolupats que papa i mama paguen una mica més d'impostos perquè altres nens de territoris menys afavorits tinguin l'oportunitat d'educar-se com ells", ha dit. Per això ha proposat que l'educació estigui "tutelada" per "historiadors de prestigi" per "destacar als nens el molt que ens uneix i el poc que ens separa".

Margallo: "La independència portaria a una pobresa certa"

També ha pres la paraula el ministre d'Exteriors, José Manuel García, Margallo, que ha assegurat que una independència unilateral de Catalunya expulsaria aquest territori de les Nacions Unides i de la UE i, per tant, generalitat "una pobresa certa" als catalans. Ha afirmat que "ningú" fora de l'Estat entén els anhels independentistes ni que es vulgui dinamitar el "projecte comú" que és Espanya, i ha recordat que cal incrementar la valoració positiva de la Marca España perquè és precisament a l'Estat on se la valora menys.