La fiscalia de l'Audiència Nacional espanyola ha demanat als Mossos d'Esquadra que l'informi si hi ha qualsevol indici de delicte contra les institucions de l'estat, inclosos els de rebel·lió i sedició. En una instrucció enviada dijous passat pel fiscal en cap, Javier Zaragoza, als cossos policials, es recorda que l'Audiència Nacional té competències en aquests delictes i per tant pot demanar d'actuar com a policia judicial tant els Mossos, com la Guàrdia Civil o la policia espanyola si hi ha qualsevol indici. En tot cas, l'actuació només afectaria persones no aforades, és a dir tothom excepte els membres del Govern o els diputats al Parlament, cosa que afecta alts càrrecs, funcionaris o particulars que, per exemple, actuessin en el marc d'alguna entitat sobiranista.

Segons la Fiscalía, si la resolució d'inici de la ruptura amb l'estat espanyol, aprovada aquest dilluns al Parlament, queda suspesa, com és previsible, pel Tribunal Constitucional aquesta mateixa setmana, qualsevol autoritat municipal o provincial podria cometre delictes de desobediència, prevaricació o usurpació de funcions, i, alhora, col·laborar en un delicte de sedició.

Per això, el ministeri públic recorda als cossos policials que si sospiten de cap moviment en aquest sentit, han d'elaborar un atestat o informe policial i trametre'l a l'Audiència Nacional o a la fiscalia adscrita a aquest tribunal.