El govern espanyol aprovarà el pròxim dimecres el recurs d'inconstitucionalitat contra la declaració independentista, segons han informat fonts de La Moncloa. Serà en una reunió extraordinària del consell de ministres on tindrà sobre la taula l'informe del Consell d'Estat que avalarà el recurs. Rajoy preveu reunir-se també en les pròximes hores amb el líder del PSOE, Pedro Sánchez, per abordar de nou la qüestió i l'estratègia a seguir a Catalunya. Aquesta reunió tindrà lloc abans que se celebri el consell de ministres, és a dir, a tot estirar dimarts o dimecres a primera hora. La permanent del consell d'Estat començarà a treballar aquest mateix dilluns sobre l'informe de la declaració i emetrà un informe, que amb tota probabilitat recomanarà a l'executiu espanyol que presenti un recurs d'inconstitucionalitat.

El calendari amb què treballa La Moncloa implica fer reunir d'urgència i de manera extemporània tres institucions de l'Estat -el consell d'Estat, el consell de ministres i el ple del TC- per garantir que la declaració independentista "no tindrà cap efecte" , en paraules de la vicepresidenta del govern espanyol durant la roda de premsa posterior al consell de ministres.

L'executiu espanyol ja va avançar el passat de divendres que actuaria des del "minut en què s'acabi aquesta votació" i posaria en marxa "tota la maquinària" política i jurídica de què disposa perquè se suspengui i sigui declarada inconstitucional.

Dimarts Consell d'Estat i reunió amb Sánchez a La Moncloa

D'aquesta manera, un cop aprovada la resolució independentista al Parlament, l'executiu espanyol demanarà d'urgència que es reuneixi el Consell d'Estat, que ha d'aprovar un informe preceptiu però no vinculant sobre la declaració i que, amb tota probabilitat, defensarà la necessitat de presentar un recurs d'inconstitucionalitat.

La reunió del Consell d'Estat tindrà lloc molt probablement dimarts. Rajoy es reunirà també dimarts a La Moncloa amb el líder del PSOE, Pedro Sánchez, amb qui ja va tancar files sobre la qüestió catalana a la trobada de la setmana passada que va obrir la ronda de contactes del president espanyol amb els partits unionistes.

Dimecres consell de ministres

Amb aquest informe del Consell d'Estat sobre la taula, el president espanyol convocarà també d'urgència un consell de ministres extraordinari. Se celebrarà dimecres i s'hi aprovarà la presentació del recurs d'inconstitucionalitat i s'hi afegirà la petició perquè s'activi l'article 161.2 de la Constitució, que estipula que qualsevol acte administratiu impugnat pel govern espanyol queda suspès cautelarment des del moment de la seva admissió a tràmit.

Un cop entrat al Registre del Tribunal Constitucional, aquesta institució convocarà també d'urgència un ple extraordinari. Els 11 magistrats admetran a tràmit el recurs del govern espanyol contra la declaració de sobirania i, per tant, aquesta quedarà automàticament suspesa.

A partir d'aquest punt s'activen ja les noves atribucions del TC que pot sancionar o suspendre qualsevol càrrec públic que incompleixi les seves resolucions. Els magistrats podrien optar per aquesta via des del moment en què el Parlament o el Govern despleguessin qualsevol dels punts d'una resolució suspesa.

El mecanisme estableix que primer el TC ha d'enviar un requeriment a qui considera que incompleix les seves resolucions i en una segona fase -en cas que la resposta no existeixi o no els satisfaci- posar en marxa les possibles sancions.

Consell d'Estat

El Consell d'Estat és el màxim òrgan consultiu del govern espanyol i està presidit per l'exministre de Sanitat del primer govern de José María Aznar José Manuel Romay de Beccaría. La Comissió Permanent està formada per vuit membres i presidida per l'exministre de Justícia i jurista nascut a Lleida, Landelino Lavilla.

Alguns dels seus membres són el 'pare' de la Constitució Miguel Herrero y Rodríguez de Miñón, l'expresident del TC Miguel Rodríguez-Piñero, l'expresident del Tribunal Suprem, Fernando Ledesma, i l'exvicepresidenta del govern espanyol María Teresa Fernández de la Vega.