El president de Ciutadans, Albert Rivera, ha anunciat que la seva formació, el PP i el PSC presentaran conjuntament aquest dimecres davant el Tribunal Constitucional (TC) un recurs d'empara contra la junta de portaveus i contra l'admissió a tràmit de la proposta de resolució de Junts pel Sí i per la CUP. L'objectiu d'aquesta iniciativa és anul·lar la celebració del ple per debatre i votar la resolució. Rivera ha celebrat que la líder del seu partit al Parlament, Inés Arimadas, hagi aconseguit posar d'acord els líders de les tres forces per presentar de manera conjunta els seus respectius recursos d'empara per anul·lar "qualsevol efecte jurídic" de la proposta independentista.

El president de Ciutadans, Albert Rivera, ha participat aquest dimarts en un esmorzar informatiu organitzat per Europa Press on ha assegurat que el debat sobre la proposta registrada per Junts pel Sí i la CUP és una "violació dels drets fonamentals" i ha demanat "respecte" al reglament de la cambra catalana. "No es pot discutir sobre la dissolució d'Espanya en una moció al Parlament de Catalunya", ha subratllat.

Rivera ha lloat la capacitat de lideratge de la líder de Ciutadans a Catalunya assegurat que Inés Arrimadas ha exercit de cap de l'oposició i ha aconseguit posar d'acord els líders del PP, Xavier García Albiol, i del PSC, Miquel Iceta, per presentar el recurs el mateix dia. "És simbòlic que es presenti el recurs conjuntament tot i que siguin recursos d'empara individuals", ha subratllat, tot afegint que "això demostra que el que passa a Catalunya és excepcional, lamentablement".

El president de Ciutadans també ha insistit en la necessitat d'arribar a un pacte d'Estat després de les eleccions del pròxim 20 de desembre per evitar que "Artur Mas ni ningú es pugui sortir amb la seva". "A banda de l'aspecte jurídic cal un pacte per Espanya per defensar la constitucionalitat de les normes, la legalitat democràtica i els drets fonamentals", ha remarcat el líder de Ciutadans.

No renunciar a l'article 155

Rivera no s'ha mostrat partidari d'aplicar, de moment, l'article 155 de la Constitució que preveu la suspensió de l'autonomia però ha afegit que la seva formació "no pot renunciar als instruments de l'estat de dret". "Cal anar passa a passa i a curt termini cal anul·lar qualsevol efecte jurídic que pretengui dissoldre la nació", ha dit Rivera, per afegir que el 155 és "un article vigent". Amb tot, ha puntualitzat que no seria partidari d'haver-lo d'aplicar mai.

Rivera ha acusat els dirigents independentistes de voler amagar la corrupció. "Això és una cortina de fum perquè darrera hi ha una banda organitzada i delictiva", ha assegurat durant l'esmorzar informatiu, tot afegint que "els Pujol, Convergència i els seus socis han saquejat els catalans i els espanyols en conjunt". "Volen posar una gran estelada a través d'una moció perquè estiguem pendents del drap i ens oblidem de la banda i del botí", ha denunciat el president de Ciutadans, que ha subratllat que "no aconseguiran fugir de la justícia". "Això voldrien alguns, escapar de la justícia", ha sentenciat.

"Pujol, el capo de la banda"

Per a Rivera, l'expresident de la Generalitat, Jordi Pujol, és el "capo de la banda". Ho ha argumentat assegurant que Artur Mas va reconèixer que estava assegut i reunit amb Pujol "marcant l'estratègia" el dia de l'escorcoll a la seu de CDC. "És una banda organitzada", ha manifestat, per afegir que en algun document policial ja presenten la família de l'expresident com a tal. En aquest mateix sentit, s'ha mostrat convençut que "Artur Mas i companyia tenen molt presents els temps judicials i polítics".

Demana que el govern espanyol no autoritzi el pagament de referèndums

El líder de Ciutadans ha puntualitzat que els diners del Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA) han de servir per pagar els farmacèutics, els hospitals o els concerts amb els geriàtrics. El govern espanyol ha d'autoritzar aquests pagaments finalistes per a serveis fonamentals i Rivera ha afegit que espera que no s'estigui autoritzant el pagament de "referèndums ni de propaganda independentista". També ha dit que no es pot tenir "els catalans com a hostatges tancant-los l'aixeta per al pagament dels servis bàsics".