La vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, ha afirmat aquest divendres que l'executiu espanyol presentarà un recurs d'inconstitucionalitat "de manera immediata" tan bon punt s'aprovi la resolució que Junts pel Sí i la CUP han registrat al Parlament de Catalunya. Inclourà una petició per a l'aplicació de l'article 161 de la Constitució, que implica la suspensió. També ha apuntat que "entén perfectament" que alguns consellers de la Generalitat expressessin les seves discrepàncies sobre el contingut de la resolució en una reunió del Govern que ha detallat el diari La Vanguardia. Segons la vicepresidenta el que promou la Generalitat "és gravíssim" i per tant a "qualsevol governant que es preu i li ha de suposar un vertigen considerable".

Sáenz de Santamaría ha fet aquestes manifestacions a la roda de premsa posterior al consell de ministres on també ha apuntat que independentment del recurs que el seu executiu posarà quan s'aprovi la resolució també estan obertes altres possibilitats.

En aquest sentit ha recordat que al Parlament de Catalunya alguns grups parlamentaris estan plantejant iniciatives contra l'admissió a tràmit de la proposta. "Alguns han plantejat escrits de reconsideració que en ser rebutjades poden fonamentar futurs recursos d'empara en ser vulnerats els drets de representació", ha dit.

Preguntada sobre la discussió al consell de Govern que ha explicat La Vanguardia, la vicepresidenta ha afirmat que el Govern "planteja un incompliment de la llei i manca de respecte a la Constitució, a l'Estatut i a les resolucions dels tribunals", i per tant "indubtablement a qualsevol governant que es preui li ha de suposar un vertigen considerable" perquè "és faltar al jurament d'allò que va prometre complir quan va assumir el càrrec".

Segons la vicepresidenta el que es promou a Catalunya "és gravíssim" i per tant entén "perfectament" que "si hi ha algú que creui que la llei i la democràcia està per sobre altres coses tingui escrúpols".

Reunió amb Duran i Lleida

La vicepresidenta també ha desgranat les reunions que el president espanyol, Mariano Rajoy, mantindrà la setmana que ve amb el líder d'UPyD, Andrés Herzog i amb el d'UDC, Josep Antoni Duran i Lleida, perquè "no està a favor d'aquesta independència". També ha explicat que està pendent de parlar amb el candidat d'IU, Alberto Garzón, per convocar la cita.

"El pacte per Espanya és la Constitució"

Sáenz de Santamaría ha respost també la petició que el líder de C's, Albert Rivera, ha fet al president espanyol, Mariano Rajoy, durant la reunió d'aquest divendres. Un "pacte per Espanya" que implica no tocar l'article 1 de la Constitució i no pactar mai amb independentistes.

Segons la vicepresidenta cal posar en valor que "el pacte per Espanya és la Constitució". "Les reunions del president del govern en aquest moment que estan a la línia constitucional ja és un pacte per Espanya", ha afirmat abans de recordar que el PP no ha negociat amb independentistes. "Hi ha coses en què el govern i el seu president no pot negociar. Nosaltres podem negociar dins de l'àmbit de la Constitució però sobre la unitat indivisible de la unió espanyola no ho hem fet mai, amb pacte o sense pacte forma part dels principis del govern", ha dit.