El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha assegurat aquest dimecres en una entrevista a la Cadena Ser que "no li tremolarà el pols" a l'hora de "prendre les decisions que hagi de prendre" a Catalunya per respondre al procés sobiranista. Segons Rajoy "el que està passant a Catalunya és "d'enorme gravetat" perquè Junts pel Sí i la CUP han presentat una proposta de resolució "que si es du a la pràctica suposa liquidar la norma constitucional i l'ordenament jurídic". Per aquest motiu s'ha dirigit "al conjunt dels espanyols" per dir-los que "el govern [espanyol] sap que ha de fer, que de cap manera aconseguiran aquests objectius, i que la unitat d'Espanya, la sobirania nacional i l'absència de privilegis per part d'alguns estan preservades". "La llei s'aplicarà i al govern no li tremolarà en absolut el pols a l'hora de prendre les decisions que hagi de prendre", ha sentenciat.

Segons Rajoy, amb aquesta frase es refereix al fet que l'Estat té "instruments jurídics" per "garantir la unitat d'Espanya", i el seu executiu actuarà "amb proporcionalitat" però amb fermesa per assegurar que la declaració que es va registrar al Parlament "no tindrà efectes".

Recurs contra la declaració al Parlament

Rajoy ha deixat oberta la possibilitat que el govern espanyol presenti un recurs contra la declaració de Junts pel Sí i la CUP al Parlament abans fins i tot que s'aprovi. "Recorrerem sempre que els serveis jurídics ens diguin que el procedent és recórrer. De moment el que hi ha és un document presentat a la Mesa del Parlament i avui el PPC demanarà a la Mesa que es revoqui, i en el supòsit que la Mesa no ho revoqui si els serveis jurídics ens recomanen interposar el recurs ho farem", ha dit.

En tot cas ha assegurat que el seu executiu no actuarà "amb ansietat" ni recorrerà "el primer que se li ocorri". "Les coses primer s'estudien i després es prenen les decisions amb tranquil·litat per no equivocar-nos ni sobreactuar", ha dit abans de tornar a "garantir" que "les pretensions dels independentistes a Catalunya no tiraran endavant perquè contravenen la legislació espanyola".

"No li agradaria" arribar al 155

El president espanyol ha assegurat que en cas que el procés segueixi el seu curs a ell "no li agradaria" haver d'arribar a utilitzar l'article 155 de la Constitució que permet suspendre l'autonomia de Catalunya, i ha reiterat que el seu executiu vol actuar "amb prudència i proporcionalitat" .

"El que diu la declaració no es complirà"

En tot cas ha apuntat que el full de ruta independentista no es complirà igual que no s'han anat complint les peticions del pacte fiscal i del referèndum. "El que dic és que de la mateixa manera que el pacte fiscal i el referèndum no es van fer no es complirà el que diu aquest document", ha sentenciat, perquè "el govern sap molt bé el que ha de fer", ha dit.

"Què és una reforma federal?"

El president espanyol ha afirmat que la Constitució "es pot reformar" però "no per donar als independentistes el que pretenen", i ha defensat el concert basc i navarrès, perquè era "quelcom que estava a la història, fins i tot amb Franco", i ell es partidari de "no obrir" aquest capítol. Segons Rajoy hi ha "coses que es poden fer" com la qüestió de la successió a la Corona però "les històries de la Espanya federal" que "a la pràctica ja és Espanya" no tenen sentit. "Què és una reforma federal?", ha preguntat.