El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha acomiadat aquest dimecres la legislatura al Congrés dels Diputats -que celebra el seu últim ple abans de dissoldre's el 26 d'octubre- rebent una llarga ovació per part del seu grup parlamentari, el PP, i acusat de "mentider" tan pel líder del PSOE, Pedro Sánchez, com per la portaveu d'UPyD, Rosa Díez. Durant la sessió de control del Congrés, el president espanyol ha fet un balanç positiu de la legislatura i hi ha inclòs el fet d'haver dit "no" a Artur Mas en la seva petició de concert per a Catalunya així com haver impedit un "referèndum". També ha negat que la Comissió Europea corregís els pressupostos de l'Estat, malgrat que aquest organisme va presentar un informe que demanava correccions per evitar que l'executiu espanyol es desviï set dècimes del seu objectiu de dèficit al 2016.

Drets, els 186 diputats del PP han aplaudit durant més d'un minut el president del govern espanyol, que s'ha aixecat i els ha agraït el gest també amb aplaudiments. Ha estat el punt final d'una sessió de control al president que els socialistes han rebatut assegurant -en boca del portaveu, Antonio Hernando- que "hi ha aplaudiments que sonen a marxa fúnebre".

Prèviament, a pregunta del portaveu del PNB, Aitor Esteban, Rajoy ha fet un balanç altament positiu de la legislatura i ha inclòs als seus mèrits haver aturat el sobiranisme. "El meu govern és un govern que a Catalunya ha dit no a qui volia un sistema econòmic com el que tenen vostès i que ha dit que no a que es convoqui un referèndum en contra de la sobirania nacional defensant la Constitució Espanyola i el que van decidir al seu dia el conjunt dels espanyols", ha sentenciat.

Un balanç que també inclou, segons Rajoy, el mèrit d'haver aconseguit que l'atur caigui un 8% anual, el fet de ser el país del G-20 que més creixerà, juntament als EUA, i el fet d'haver fer més reformes que ningú "en els últims 40 anys". "Ha estat dur i difícil però hom aconseguit mantenir l'Estat del benestar", ha dit, i "avui ja podem baixar impostos, seguir augmentant les pensions i augmentar el sou dels treballadors públics".

Sánchez i Díaz l'acusen de "mentider"

Per contra, Rajoy ha vist com tan el líder del PSOE, Pedro Sánchez, com la portaveu d'UPyD, Rosa Díez, l'han acusat de "mentider" pel contingut dels pressupostos generals de l'Estat, després que la Comissió Europea hagi expressat en un informe els seus dubtes sobre el compliment dels objectius de dèficit i hagi alertat d'una possible desviació de tres dècimes al 2015 i set al 2016.

En la seva resposta, Rajoy ha defensat els pressupostos de l'Estat, que són -ha dit- "creïbles i rigorosos" i ha assegurat que la Comissió Europea "no ens ha demanat que rectifiquéssim el pressupost", sinó que ha dit "el mateix que els anys 2013 i 2014". "La pròpia Comissió Europea ha dit que Espanya al 2015 farà una reducció de l'1,3% del dèficit públic i la posa com a exemple", ha sentenciat.