Els ministres d'Hisenda, Cristóbal Montoro, i d'Economia, Luis de Guindos, han acusat aquest dimarts els independentistes de buscar "la ruptura social" a Catalunya i de promoure un procés "il·legal i indesitjable". Ho han fet a la sessió de control del Senat en resposta a les preguntes de la senadora d'ERC Ester Capella i de CDC Ramon Alturo, que han acusat l'executiu de Mariano Rajoy de fer "joc brut" en aquests comicis que els independentistes han guanyat "en escons i en vots".

Segons Montoro, el nou govern de la Generalitat hauria de "deixar de dividir, atendre a la fractura creada pel govern de Mas" i treballar" per a la solució dels problemes dels catalans" que són "l'ocupació, el creixement i el benestar dins d'Espanya i d'Europa".

"Senadora Capella, en castellà per favor"

Ha fet aquestes manifestacions en resposta a una pregunta de la senadora d'ERC Esther Capella, que tan sols prendre la paraula ha estat tallada pel president del Senat, Pío García Escudero, pel fet de plantejar-la en català. "Senadora Capella, en castellà per favor", ha dit.

Capella ha recordat que l'independentisme ha guanyat "en escons i en vots". "Les eleccions de diumenge a Catalunya són un exemple de democràcia amb una altíssima participació i 72 diputats independentistes amb un mandat democràtic clar", ha dit. "Que faran, miraran a una altra banda?".

El ministre Montoro ha acusat el sobiranisme de tenir només el "discurs de la fractura" i ha assegurat que si Capella ostenta l'escó al Senat és per "la sobirania del poble que sustenta la democràcia".

Segons el ministre en aquest temps "el govern espanyol ha estat treballant per Catalunya i per a Espanya". "Jo li pregunto com a ciutadà i persona que estaria passat avui a Catalunya en termes de creixement i creació d'ocupació si no tinguéssim discursos com el seu que venen del radicalisme més impropi d'aquest temps".

"Vostès perquè volen ser independents si no son capaços d'explicar la seva política econòmica, com generaran ocupació, com finançaran les pensions i com estaran a Europa", ha dit Montoro, que ha assegurat que el seu govern treballa perquè Catalunya segueixi essent "font de prosperitat"

De Guindos diu que el procés "no preocupa" els inversors

El ministre d'Economia, Luis de Guindos, ha reiterat aquest dimarts que el procés sobiranista no ha tingut impacte sobre l'economia espanyola perquè "no preocupa" els inversors estrangers. Amb tot, ha afirmat que les empreses i aquests mateixos inversors la consideren "il·legal i indesitjable" per als ciutadans de Catalunya i "la resta d'Espanya", i en canvi els interessa que "es mantingui" el creixement i la creació d'ocupació.

De Guindos ha fet aquestes manifestacions en resposta a una pregunta del senador de CDC Ramon Alturo, que ha retret al govern espanyol que atiés el discurs de la "por" i hagi utilitzat les institucions. Segons el senador, el govern espanyol hauria de "demanar perdó" als catalans després de "fer el ridícul" i intentar "torpedinar" l'evolució a l'alça de l'economia catalana. "Els ciutadans a Catalunya van votar amb il·lusió i no amb el discurs de la por, i ha guanyat la democràcia", ha dit.