El secretari general de Podemos, Pablo Iglesias, s'ha compromès aquest dilluns a convocar un referèndum si arriba a ser president del govern espanyol en les eleccions de desembre. En roda de premsa, Iglesias ha acusat el president espanyol, Mariano Rajoy, de no estar a l'alçada de les "circumstàncies històriques i excepcionals que viu Espanya i Catalunya" i ha dit que s'ha convertit en el "millor cap de campanya" del president de la Generalitat i número 4 de Junts pel Sí, Artur Mas. El líder de Podemos ha assegurat que si es fes el referèndum ell seria contrari a la independència però defensaria "un projecte de país on hi cabés una nació que es diu Catalunya".

Per Iglesias, el conflicte català "no es resol amb l'immobilisme ni mesures cosmètiques com traslladar el Senat a Barcelona", en referència a l'actitud del govern espanyol i a la proposta del secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, de traslladar la cambra alta a la capital catalana, respectivament. "No tenim cap por a la democràcia i diem obertament que han de ser els catalans que han de decidir la seva relació jurídica amb la resta de l'Estat", ha afegit Iglesias.

El líder de Podemos ha deixat clar que no vol que "Catalunya marxi d'Espanya" però ha defensat que "els problemes s'han de resoldre democràticament".

En roda de premsa, Iglesias també ha dit que els resultats de Catalunya Si que es Pot han estat "dolents" i ha celebrat l'aposta "valent i coherent" d'ICV de formar part de la coal·lició. Segons Iglesias, junt amb Unió, la formació ecosocialista s'havia quedat "fora de joc" en unes eleccions com les d'aquest diumenge en què, ha dit el líder de Podemos, ha estat marcada "per aquells que entenien que a Catalunya sobrava la meitat de l'electorat".