L'expresident espanyol José María Aznar ha criticat durament aquest dilluns l'estratègia del president del govern espanyol i del PP, Mariano Rajoy, a Catalunya, a la què ha atribuït els mals resultats de la formació al 27-S i el fet que el partit es trobi ara "en el pitjor escenari possible". En una nota que ha fet pública a través de la Fundación FAES, que presideix, Aznar adverteix que "el procés secessionista continuarà" i ho farà "més radicalitzat perquè els més radicals tenen més força", en referència a la CUP. Segons l'expresident espanyol, "el constitucionalisme té espai a Catalunya sempre que els que defensen els principis constitucionals es dediquin a això i no a fer extravagàncies".

"Per al PP és el pitjor escenari possible. El teu rival a l'esquerra queda enfortit, el teu espai queda minvat, els secessionistes continuaran el procés. La teva posició està seriosament compromesa", ha escrit Aznar, que demana que "alguns pensin seriosament perquè el partit del govern d'Espanya no ha estat capaç de representar a la majoria de les forces constitucionals a Catalunya".

Segons l'expresident espanyol els electors van donar aquest diumenge el cinquè avís a la formació de Rajoy, una advertència que "no pot ometre", i per tant cal que el PP iniciï "un procés molt profund de reflexió per extreure totes les conseqüències i posar-s'hi".

Adverteix Rajoy que "no hi pot haver dubtes" a Catalunya

En aquest marc adverteix el president espanyol que "no hi ha res més perillós que tenir sobre la taula un problema de caràcter existencial amb el que et jugues la continuïtat històrica de la Nació". "No hi pot haver dubtes; ni per al que rep el missatge ni per al que l'ha de donar. Cal reafirmar l'ordre constitucional", diu.

Segons Aznar, "la primera regla de la política és que perds totes les batalles que no dones" i "el que ha passat a Espanya en aquests anys és que només ha jugat un equip i aquest equip ha guanyat terreny".

La "divisió" a Catalunya "s'agreujarà"

L'expresident espanyol ha recordat que ell mateix ja va advertir que el procés provocaria divisió a la societat catalana i que abans de trencar-se Espanya es trencaria Catalunya. "El grau de fraccionament divisió a Catalunya s'agreujarà com a conseqüència de les eleccions d'ahir", afirmat.

Segons Aznar, fruit de les eleccions d'aquest diumenge els constitucionalistes han de dir que les eleccions autonòmiques les han guanyat els secessionistes però que han fracassat en les seves intencions plebiscitàries. Això, segons Aznar, implica que "el procés secessionista continuarà i continuarà més radicalitzar perquè els més radicals tenen més força".

Rebutja les terceres vies i la reforma constitucional

Per aquest motiu ha insistit que cal "defensar i ampliar l'espai constitucional a Catalunya". "estem en un punt molt interessant per rearmar els moviments constitucionals que s'han desarmat a Catalunya, "però si els partits constitucionalistes es posen uns a parlar de l'Estat federal, altres de terceres vies, i altres de reforma constitucional, serà un pas enrere molt gran"-.

Més "radicals" i més socialisme

Segons Aznar, del seu anàlisi del resultat electoral se'n desprèn que el vot útil secessionista anirà cada vegada més als "radicals", mentre que el vot útil de l'esquerra es desplaçarà a favor del Partit Socialista, mentre que "el resultat de C's, unit al del PP, consolida el funcionament de l'espai de centre dreta a nivell nacional".