La Junta Electoral Central (JEC) ha ratificat aquest dijous l'ordre que ja va donar durant la campanya a les municipals per a la retirada de totes les estelades que es trobin a "edificis públics i locals electorals" de Catalunya mentre té lloc la campanya electoral, i hi ha afegit en aquesta ocasió la prohibició dels ajuntaments de penjar cartells "que expressin o promoguin l'adhesió al moviment independentista". Ho ha fet en resposta a una petició de Societat Civil Catalana que la Junta Electoral de Tarragona ha elevat al seu òrgan superior.

A la seva resolució, la Junta Electoral Central estableix que durant els períodes electorals "els poders públics no poden fer cap actuació que suposi prendre partit o afavorir alguna de les formacions polítiques contendents al procés electoral".

Segons la JEC "aquest deure d'imparcialitat és exigible als poders públics en qualsevol lloc i ocasió" i afecta "tan l'adopció d'acords com la realització d'actuacions (inclosa la via dels fets consumats" en els que l'Ajuntament o un altre ens públic decideixi col·locar o promoure la col·locació e3 banderes, cartells, pancartes o qualsevol símbol que trenqui la posició de neutralitat" que "imposa la Llei".

Per tant, afegeix, "seria contrari al deure de neutralitat l'ús per part dels ajuntaments de cartells que expressin o promoguin l'adhesió al moviment independentista".

La JEC també reitera la prohibició de penjar estelades als ajuntaments perquè entén que l'estelada és un símbol que "simbolitza les aspiracions d'una part de la societat catalana, però no de tota".

Segons la JEC, per aquest motiu "han de retirar els que s'haguessin col·locat abans de la convocatòria electoral".