Cinc persones han mort i sis han resultat ferides, tres molt greus, en l'explosió registrada aquest dilluns a l'empresa Pirotècnia Saragossana, al barri de Garrapinillos, una zona residencial propera a l'aeroport de la capital aragonesa.

A més, els bombers desplegats a la zona busquen a un treballador desaparegut que es trobava a la pirotècnia, segons fonts de la Delegació del Govern a Aragó.

Tres dels ferits es troben hospitalitzats en estat molt greu, dos tenen pronòstic reservat i un sisè està en observació al servei d'Urgències.

Els ferits són tres dones i tres homes d'edats compreses entre els 25 i els 57 anys, segons l'informe mèdic fet públic pel Govern d'Aragó.

Amb pronòstic molt greu es troben el jove de 25 anys RE, ingressat a l'UCI de l'hospital Miguel Servet de Saragossa, on també es troba la dona identificada amb les inicials SLC

L'altra persona més greu, una dona de 45 anys, identificada amb les inicials ALC, està ingressada estable amb pronòstic reservat a l'UCI de l'hospital Clínic, també de la capital aragonesa.

Els altres tres ferits són al Miguel Servet i són ARM, una dona que està en observació al servei d'Urgències, i els homes PMMC i JME, de 57 anys, tots dos ingressats en planta amb pronòstic reservat.

L'explosió ha causat una gran alarma en quilòmetres a la rodona pel fort estrèpit i la columna de fum negre que ha provocat.

Una de les pirotècnies més importants

Pirotècnia Saragossana és una de les més importants d'Espanya, compta amb vuitanta-dos casetes en les més de dotze hectàrees que ocupa l'empresa, en la qual treballen 43 persones.

Va ser fundada el 1860, i en la seva plantilla hi ha tècnics especialitzats, enginyers i químics que elaboren productes pirotècnics per a països de tot Europa, entre ells Regne Unit, Alemanya, Dinamarca, França, Bèlgica, Holanda, Suïssa, i també Canadà, segons informa en seva pàgina web la pirotècnia.

Segons ressalta l'empresa, disposa dels mitjans tecnològics més avançats existents al mercat pirotècnic i es posiciona com una de les majors empreses de fabricació de focs artificials d'Europa.

A Espanya, compta amb nombrosos clients i participa en espectacles piromusicals, on utilitza els mètodes més avançats en el muntatge i dispar, segons diu a la seva pàgina.

59 morts en 20 anys

En els últims vint anys, almenys 29 accidents mortals per explosions en empreses espanyoles de pirotècnia han ocasionat 59 morts, incloses les d'aquest dilluns a les instal·lacions de Pirotècnia Saragossana, un dels més greus.

Dels casos registrats des de 1995, l'anterior que va causar major nombre de víctimes mortals, set, va ocórrer el 15 de maig de 2000 a Rafelcofer (València) i va deixar també nou ferits.