L'aula magna de la Casa de Cultura de Girona ha acollit aquest matí la presentació del document final de les tres jornades de treball que s'han fet paral·leles al FITAG i que han servit per debatre sobre el món dels festivals internacionals amateurs, els projectes i els possibles ponts de treball. La anomenada 'Festival de Festivals', projecte estrella d'aquesta 15a edició del FITAG, ha finalitzat amb la signatura d'un document oficial - un full de ruta de cara al futur del sector- on els dotze directors d'arreu del món, participants de les jornades, han acordat estar en contacte permanent, compartir estratègies, mètodes de producció, recomanació d'espectacles i coordinació dels festivals.

Durant tres dies, dotze directors de festivals de teatre no professionals, amateurs, independents o universitaris d'arreu del món han estat compartint experiències i reflexionant sobre cap a on es dirigeix el teatre amateur i quines fórmules es podrien emprendre per crear ponts de col·laboració i millorar la relació entre els diversos festivals d'aquestes mateixes característiques que hi ha arreu del món. Un conjunt d'idees que finalment els directors han acabat posant en paper i signant aquest dissabte a Girona.

La signatura oficial d'aquest full de ruta ha comptat amb la presència de la primera tinent d'alcalde i regidora de l'Ajuntament de Girona, Isabel Muradàs, la coordinadora de continguts i moderadora de les jornades 'Festival de Festivals', Graziella Sureda, el director en funcions de la Casa de Cultura, Lluís Freixas, el diputat de la Diputació de Girona, Jordi Camps, i el director del FITAG i moderador de l'activitat, Martí Peraferrer. Tal i com ha explicat Sureda, el document que s'ha signat aquest dissabte - fruit del treball d'aquestes jornades - no és "una declaració de principissinó un camí per avançar cap al futur".

Manuel Antonio Ortiz del Corredor Latinoamericano de Xile ha assegurat en nom de tots els membres del projecte que el teatre és "una eina pel desenvolupament social". Per la seva banda, Peraferrer s'ha mostrat orgullós que el festival gironí FITAG hagi nascut a la capital de les comarques gironines i estigui creixent i ampliant-se arreu del món.

En concret, entre els directors signants d'aquest document hi ha János Regös del Festival Progress in Papa i Chaiman of Federation of Hungarian Amateur Théâthre & Players d'Hongria, Béatric Cellario del Mondial du Théâthre de Mònaco, Josué Cabrera de Mèxic, Lori Chase d'AactWorldFest dels Estats Units, directors de festivals d'Argentina, Xile i d'arreu d'Espanya.

El document compta amb una sèrie de punts concrets. Els dotze directors han coincidit en què cal desenvolupar els aspectes socials que hi ha dins del món del teatre amateur i, al mateix temps, han destacat la necessitat de democratitzar i apostar per una permanent formació dins d'aquest món. Per tot això, els directors han acordat i signat aquest document on es comprometen a estar en contacte permanent i compartir estratègies, mètodes de producció, recomanació d'espectacles i coordinació de festivals.

Paral·lelament, també han decidit que es reuniran de forma periòdica amb una freqüència màxima de dos anys. Les trobades es faran a qualsevol de les seus dels països i membres que han participat en aquest programa. Per això, han sol·licitat a la Diputació de Girona i al FITAG una nova convocatòria del 'Festival dels Festivals' l'any 2017. A l'espera de poder-ho confirmar oficialment, els membres ja s'han citat d'aquí a un any a la ciutat d'Oujda, al Marroc, coincidint amb la presentació del festival de teatre amateur que es fa en aquesta localitat entre el 12 i el 16 de maig.