El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha fet aquest dimarts una crida a anar a votar a les eleccions del pròxim 27 de setembre perquè aquests comicis serveixin per "iniciar un procés que posi fi a la divisió creada" i "a la confrontació que s'ha volgut promoure entre els ciutadans de Catalunya". Rajoy ha reaccionat des de La Palma del Condado, a Huelva, a la convocatòria d'eleccions a Catalunya. "Són unes eleccions importants, s'ha de votar", ha assegurat, tot remarcant que en aquests comicis "no es pot elegir sobre la ruptura d'Espanya ni com es conformarà Espanya" i que "ningú convertirà els ciutadans de Catalunya en estrangers al seu propi país".

Per a Rajoy, "el que sí que es pot decidir és acabar d'un cop amb aquesta etapa de divisió, de confrontació, de donar la culpa de tot als altres, de generar problemes a l'interior de Catalunya", mentre considera que "hi ha objectius molt més nobles, eficaços i millors per a la gent pel que lluitar", com ara la recuperació econòmica.

El president espanyol ha assegurat que "ningú furtarà als catalans la triple condició de catalans, espanyols i europeus" i que tampoc "ningú desfarà els vincles" que tenen "en comú des de fa segles els ciutadans de Catalunya i els espanyols de la resta d'Espanya". A més, ha reiterat que "el que és Espanya ho decideixen tots els espanyols".