El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha situat aquest divendres el procés sobiranista com el primer "risc" per a l'Estat i per a la recuperació econòmica i ha advertit que el seu govern "no permetrà" que culmini la secessió. "No hi haurà independència de Catalunya de cap de les maneres, no és possible", ha afirmat durant la roda de premsa de balanç del curs polític que ha ofert a La Moncloa. Segons Rajoy, la llista unitària "no espanta" el seu executiu, que fins ara ha donat una resposta "prudent i proporcional" al procés sobiranista, i "no ha cedit en res del que no havia de cedir".

El president espanyol ha dedicat bona part de la roda de premsa de balanç de l'any al "repte" independentista i ha hagut de respondre la tanda de preguntes més llarga sobre aquesta qüestió amb què ha topat mai, com ho demostra el fet que les cinc primeres preguntes dels periodistes (una dotzena al final de la compareixença) han apuntat a Catalunya.

El president espanyol ha mantingut inalterada la seva posició tradicional i ha reiterat que el seu govern "vetllarà pel compliment de la llei" i sempre "defensarà la unitat d'Espanya, la sobirania nacional i la igualtat entre els espanyols". "No permetrem que es privi els ciutadans de Catalunya de la seva triple condició de catalans, europeus i espanyols", ha dit, perquè "Espanya és un país seriós, i en cap país seriós es pot pretendre violentar la llei o treure'n un rendiment polític".

Tal com ha afirmat en altres ocasions, ha insistit que tothom pot definir "com vulgui" aquestes eleccions del 27-S, però "són unes eleccions autonòmiques" perquè "les plebiscitàries no existeixen". "Són unes eleccions per elegir un parlament i que tenen assumptes importants, però són eleccions autonòmiques i és bo que tots en siguem conscients", ha sentenciat.

La llista unitària "no l'espanta"

En aquest marc, ha afirmat que al seu govern "no l'espanta en absolut" la llista del "Junts pel Sí" perquè "cadascú es presenta a les eleccions com estima oportú". "Mas es presenta amb una persona que venia del partit comunista, una altra d'ERC i una del PSUC" i "té perfecte dret de demanar als seus electors clàssic que votin la llista", ha dit, però també "té una obligació, que és complir la llei".

Rajoy també ha advertit sobre els efectes que pot tenir incomplir la llei a Catalunya. "Si cadascú interpreta, retorça la llei o simplement se la salta, és elemental que no es podria mantenir la essencial convivència per la que hem lluitat tants anys", ha sentenciat.

"Donarem la batalla" a Catalunya

En tot cas, i de cara a aquests comicis, Rajoy ha assegurat que el seu govern i el PP "donaran la batalla" en la defensa dels "moltíssims milions de ciutadans" que se senten catalans, espanyols i europeus. També ha apuntat a consensos entre els partits unionistes després de les eleccions. "Estic convençut que els partits que defensem la constitució i la unitat d'Espanya estarem d'acord", ha dit, tot i que ha recordat que "el PSOE" ha pactat amb "independentistes" als ajuntaments de Badalona i Castelldefels.

"Res a dir" sobre l'article 155

Respecte a la possibilitat que l'executiu espanyol acabi aplicant l'article 155 de la Constitució i suspengui l'autonomia de Catalunya en cas de declaració d'independènica -tal com ha amenaçat el seu executiu en les últimes setmanes- Rajoy ha estat ambigu. "L'article 155 està a la Constitució i no tinc res a dir", ha respost.

"No hi haurà independència de cap de les maneres"

Segons Rajoy, sigui quin sigui el resultat d'aquests comicis, a Catalunya" no hi haurà independència de Catalunya de cap de les maneres" perquè "no és possible" i "no té sentit". "Anar a trencar un procés d'unió de la UE, sortir de la moneda única i del BCE no té sentit i no es produirà de cap de les maneres", ha dit abans d'insistir que "hi ha persones que no han actuat amb la responsabilitat deguda i no han estat a l'alçada de les circumstàncies", en referència a Artur Mas.

"No es penedeix" del recurs a l'Estatut

El president espanyol ha assegurat que la resposta que el seu govern ha donat al sobiranisme "ha estat prudent, proporcional" i "no hem cedit en res del que no havíem de cedir, en res". En aquest marc ha afirmat també que "no es penedeix" d'haver presentat un recurs d'inconstitucionalitat contra l'Estatut de Catalunya. "Quan algú veu que es violenta la legalitat ha d'actuar", ha dit, malgrat que ha insistit que ara "l'important és el futur".

Parlar amb Mas sobre independència és "impensable"

Preguntat per la possibilitat que estableixi un diàleg amb el president de la Generalitat, Rajoy ha afirmat que ell està disposat a parlar amb "tothom "però "no és fàcil tenir un diàleg amb algú que pretén fer un referèndum." "Cap president d'Espanya pot acceptar això, que és impensable", ha dit en referència a la independència, perquè "no hi ha president del govern que estigui disposat a que el seu país deixi de ser el seu país, és un disbarat".