El conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, ha anunciat aquest dimecres que la Generalitat rebrà al 2016 en concepte de bestretes i liquidacions d'impostos per part de l'Estat 1.968 milions d'euros més que aquest 2015. Són més de 700 en concepte de bestretes pels impostos que l'executiu espanyol preveu recaptar l'any que ve a Catalunya en impostos compartits -un 4,8% més respecte a aquest any- i més de 1.200 milions d'euros més que la Generalitat rebrà de manera puntual per la liquidació de la recaptació del 2014, atès que l'Estat va infravalorar l'estimació d'ingressos ara fa dos anys.

El model de finançament estableix que el Ministeri fa una estimació sobre la recaptació cada any, uns diners que s'avancen amb bestretes. Finalment, al cap de dos anys, es fa una liquidació que ajusta la diferència entre el que s'ha recaptat i el que es va avançar als governs autonòmics.

És per aquest motiu que la Generalitat rebrà aquest any prop de 2.000 milions addicionals. 1.200 corresponen a l'ajustament de la liquidació del 2014, quan la Generalitat va rebre diners de menys, i els 700 corresponen a l'estimació dels diners que l'Estat espera recaptar de més a Catalunya en impostos compartits.

El conseller ho ha avançat abans del Consell de Política Fiscal i Financera que té lloc aquest dimecres a Madrid i on el ministeri d'Hisenda i les Comunitats abordaran la proposta d'objectius d'estabilitat pressupostària i deute públic de cadascuna de les autonomies per al període 2016-2018.

Aquesta trobada es produeix després que l'Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (Airef) proposés al govern espanyol suavitzar el dèficit a Catalunya, Balears, València, Extremadura i Múrcia de cara al 2016 i al 2017 en considerar que no el podran complir i recomanés uns ajustaments estructurals més graduals.

Els objectius fixats pel govern espanyol en el programa d'estabilitat pressupostària són d'un dèficit homogeni per a totes les autonomies: del 0,3% pel 2016, del 0,1% l'any 2017. L'objectiu és arribar l'any 2018 al 0%, és a dir, a l'equilibri.

El dèficit és "infactible" malgrat aquests ingressos

Malgrat aquests ingressos el conseller ha advertit que la Generalitat no podrà assolir els objectius de dèficit del 0,3% al 2016. Ha recordat que l'informe de l'Airef ja assenyala tenint en compte aquests ingressos que "per a Catalunya és infactible mantenir el mateix nivell de despeses i un objectiu de dèficit del 0,3%". "Com que volem mantenir la despesa, la despesa no pot baixar, i això vol dir que necessitem un objectiu de dèficit superior al 0,3%", ha dit.

La Generalitat creu que hagués reduit 7 dècimes el dèficit al 2014

La Generalitat estima que si l'executiu espanyol hagués fet bé el càlcul de la bestreta del 2014 i no s'hagués reservat els 1.200 milions que ara ha de liquidar amb la Generalitat, Catalunya hauria reduit en set dècimes el seu dèficit d'aquell any. Al 2014 la Generalitat va registrar un dèficit del 2,58% malgrat que l'objectiu era de l'1%.

Catalunya rebrà aquest 2015 de l'Estat un total de 15.256,6 milions d'euros en concepte de liquidació d'impostos. L'any vinent es percebran 17.225,1 milions, tal com han concretat a l'ACN fonts del Departament d'Economia i Coneixement.