L'exvicepresidnet econòmic espanyol, Rodrigo Rato, s'ha acollit aquest dimecres al seu dret a no declarar davant el jutge que investiga el complex entramat societari pel qual la Guàrdia Civil el va detenir el passat mes d'abril després de practicar diversos escorcolls al seu domicili i despatx. Segons fonts judicial, Rato s'ha negat a declarar perquè no coneix el tot contingut dels fets que se li atribueixen i perquè no s'ha fet cap informe de la documentació intervinguda en els escorcolls practicats per la policia judicial. La Fiscalia considera que Rodrigo Rato és responsable de cinc delictes de frau, un de blanqueig de capitals i un d'alçament.

Rodrigo Rato ha accedit aquest dimecres a l'edifici del jutjats de la Plaça Castilla de Madrid a dos quarts d'onze del matí en cotxe i pel pàrquing atenent al consell de la Prefactura Superior de Policia que recomanava no fer-ho per la porta principal pels riscos que li podia suposar.

Una desena de preferentistes esperaven l'exministre del govern de José María Aznar a la porta principal. Tots ells han expressat la seva indignació pel fet que hagi accedit a la seu judicial per la porta del darrera en considerar que l'autoritat judicial li ha dispensat un tracte preferencial. Així mateix, ha mostrat diverses pancartes titllant Rato de "lladre".

L'exdirector gerent del Fons Monetari Internacional s'ha mostrat disposat en tot moment a col·laborar amb la justícia i a declarar un cop l'Oficina Nacional d'Investigació del Frau (Onif) elabori l'informe sobre els milers de documents que li van intervenir. Rato s'ha acollit al seu dret a no declarar argumentant que no coneix detalladament els fets que se li imputen.

Rodrigo Rato ha comparegut durant poc més de 20 minuts davant el jutge d'instrucció de Madrid que porta el cas, Antonio Serrano-Arnal. La Fiscalia el responsabilitza de cinc delictes fiscals, un de blanqueig i podria atribuir-li un altre d'alçament de béns un cop es conegui tota la documentació que li van confiscar.

Aquesta compareixença es produeix un dia després que la secció 23 de l'Audiència de Madrid confirmés la fiança de 18 milions d'euros imposada pel titular del jutjat d'instrucció 31 de Madrid a Rodrigo Rato en considerar que hi ha "dades suficients" que per considerar que l'exvicepresident econòmic del govern espanyol podria haver comès els delictes de frau fiscal i de blanqueig de capitals. Amb el pagament de la fiança, l'expresident de Bankia evitaria l'embargament dels seus comptes, dipòsits, fons d'inversió i de pensions per part de la justícia.