El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha advertit aquest dimarts que una declaració unilateral d'independència (DUI) de Catalunya seria "un atac frontal a la llei i a les normes que no té precedents als països democràtics i civilitzats" i per aquest motiu el seu executiu "no permetrà" que tingui lloc. Ha fet una crida a la calma i ha afirmat que el seu executiu està "absolutament tranquil" i "preparat" per resoldre "qualsevol problema que alguns puguin generar en el futur". Ha assegurat que les eleccions que se celebraran el 27-S "només serveixen per elegir un parlament autonòmic" i, per tant, "no es privarà a cap espanyol el seu dret a decidir sobre què vol que sigui el seu país".

Rajoy ha hagut de respondre a dues preguntes sobre Catalunya (de tres que s'han fet en total) roda de premsa conjunta amb el primer ministre d'Argèlia, Abdelmalek Sellal, i ha aprofitat per advertir que "en el supòsit que en el futur algú faci declaracions unilaterals sobre temes que contravenen la llei" el seu govern actuarà per garantir el compliment de la Constitució.

Segons Rajoy, en el cas que el seu executiu hagi d'actuar a Catalunya no es produiria "cap xoc de trens" sinó només "l'aplicació de la llei". "Tot és possible dins de la llei i res és possible fora de la llei", ha dit, perquè "fora de la llei estem davant la liquidació de les normes de confiança i ruptura de les normes del joc".

En aquest marc ha recordat que Artur Mas pot convocar eleccions si ho considera oportú, però "no trencar la llei", i ha demanat "al conjunt dels espanyols" i als ciutadans que se senten espanyols a Catalunya que "estigui tranquils" perquè "no perdran mai la seva condició de català, espanyol i europeu".

"La sobirania nacional no es trencarà i no hi haurà independència", ha dit abans de lamentar la "irresponsabilitat d'alguns" que adopten "una decisió impròpia" en un país com Espanya que "té un futur que està a la Unió Europea". "Per descomptat jo vull que Catalunya estigui a la UE i no fora d'ella", ha conclòs.

El president espanyol ha reiterat que ell sempre estarà a favor de "l'estabilitat" i de "donar certeses a la gent". Com a exemple, ha assegurat que ningú obligarà els catalans a haver de decidir entre ser catalans o espanyols.

"Estic a favor de la nostra història, de la unió i no de la divisió, i en contra de les persones que pretenen trencar el que porta unit segles, que no els importa gens els problemes reals dels ciutadans i els que han generat una divisió dels que no recordàvem a Catalunya en anys", ha sentenciat.

Sobre possibles acords amb forces no sobiranistes com Podem, Rajoy ha recordat que el partit de Pablo Iglesias s'ha manifestat "a favor del dret a decidir", mentre que ell defensa que "el que sigui Espanya ho han de decidir el conjunt dels espanyols". "Això diu la constitució i això és la sobirania nacional", ha tancat.