El govern espanyol "no està més preocupat" que abans de l'acord per la llista unitària encapçalada per Raül Romeva i que tanca Josep Guardiola, perquè sigui quin sigui el resultat dels comicis del 27-S el resultat final "no varia": "la independència no té cabuda" en cap escenari. Així ho ha apuntat aquest dilluns el secretari d'Estat de Relacions amb les Corts, José Luis Ayllón, que ha expressat els seus dubtes sobre la capacitat de CDC i ERC d'articular -en cas de victòria- un govern estable. Malgrat les peticions perquè l'Estat posi sobre la taula una proposta alternativa que vagi més enllà del que ha fet fins ara, ara per ara l'executiu considera que "no hi ha cap tema a suavitzar" a Catalunya.

En un brieffing amb periodistes a La Moncloa, Ayllón ha reiterat que l'executiu espanyol manté la seva resposta "clara i rotunda" i està -igual que el PP- "perfectament preparat" per respondre a qualsevol escenari i a "prendre les decisions que hagi de prendre" si es produeix una vulneració de la Constitució.

En tot cas, no ha volgut avançar quines serien aquestes respostes perquè el govern espanyol "actua sobre fets jurídics i no sobre declaracions" i malgrat que els líders dels partits sobiranistes han avançat el seu full de ruta, l'executiu no fa "política ficció". "El govern no explicarà el que està fent", ha afirmat.

En aquest marc, ha avançat que el seu executiu considera que "no hi ha cap tema a suavitzar" a Catalunya i per aquest motiu no té perquè presentar una proposta alternativa que doni ales als qui aposten per un diàleg amb l'Estat. Segons Ayllón, el govern espanyol ja ha "suavitzat" la situació a Catalunya, per exemple, garantint el cobrament de les farmàcies i els serveis socials.

Pel que fa a la configuració de la llista unitària, Ayllón ha expressat els dubtes que en cas de victòria "dues formacions que s'assemblen com un ou a una castanya", en referència a CDC i ERc, puguin articular un govern estable i repartir-se les competències de l'executiu.