El ministre d'Economia, Luis de Guindos, ha assegurat aquest dilluns que "no contempla" en absolut una sortida de Grècia de l'euro. "Seria el pitjor escenari. És l'escenari a evitar", ha afirmat taxatiu després d'assegurar que l'endemà del referèndum Grècia està a l'Euro "i tots volem que hi segueixi". Ha apuntat també que com a membre de l'Eurozona Grècia té "tot el dret" de demanar un nou programa de rescat i l'executiu està "absolutament obert" a aquesta negociació. A més, ha descartat cap contagi de la situació a l'Estat. La situació, ha dit, "no és equiparable". També ha insistit que calen reformes a Grècia perquè els problemes i les regles de l'Eurozona són "els mateixos" que fa dos dies.

De Guindos ha comparegut a la seu del ministeri després de participar a la reunió de la Comissió Delegada d'Afers Econòmics, presidida per Mariano Rajoy, on l'executiu espanyol ha analitzat la situació que deixa el "no" de Grècia al referèndum.

El titular d'Economia ha expressat el "màxim respecte" del seu executiu al resultat del referèndum grec, que ha qualificat com a "acte democràtic", i ha apuntat que malgrat que malgrat els resultats "els problemes, les solucions i el reglament de la zona Euro segueixen essent els mateixos de fa dos dies".

Suport a la negociació sobre un tercer rescat

En aquest marc, ha assegurat que com a membre de l'Eurozona Grècia té "tot el dret" demanar un tercer programa de rescat", que donada la seva situació és "absolutament necessari". El govern espanyol, ha dit, "està absolutament obert a aquesta negociació" i li donarà suport, però exigint "un compliment estricte de les normes".

"No contempla" la sortida de l'euro

Malgrat que Rajoy havia apuntat a una possible sortida de Grècia de l'euro si guanyava el "no", el titular d'Economia ha assegurat que no contempla aquesta possibilitat. "L'Euro segueix essent el marc que més garanteix la millora i prosperitat a Grècia en els pròxims anys", ha dit.

En aquest sentit, ha recordat que cal defensar l'estabilitat de la moneda. "El que volem és que el projecte de l'euro tiri endavant, cada vegada estigui més fort i consolidat i Grècia se'n pugui beneficiar".

Malgrat que ha admès que hi ha hagut "errors per part de la troika" ha recordat que és "ineludible" que Grècia "faci reformes" perquè és un país on "pràcticament no es paguen impostos" i calen mesures urgents.

No valora la decisió de Varoufakis

No ha volgut valorar la dimissió del titular de finances, Yanis Varoufakis, que és una decisió "personal" i del govern grec que segons ha assegurat no pertoca analitzar al govern espanyol.

Per contra, ha afirmat que la situació de l'Estat "no és en absolut equiparable a la de Grècia" perquè el govern espanyol "ha donat la volta" a la situació que es va trobar i ha corregit els "desequilibris".

"La política econòmica aplicada a Espanya ha aconseguit treure Espanya de la crisi", ha dit, "i per tant estem convençuts que aquesta és la política correcta".

Contràriament al que va fer la setmana passada, quan Sáenz de Santamaría i De Guindos van comparèixer junts a La Moncloa després d'aquesta mateixa reunió, en aquesta ocasió l'executiu espanyol ha preferit que De Guindos comparegués sol i al seu Ministeri.

Impacte a la borsa

El 'no' de Grècia ha tingut impacte immediat a les borses i als mercats. L'Ibex-35 ha caigut a l'obertura un 2%, fet que la situa a mínims del mes de febrer. La prima de risc de l'Estat ha crescut aproximadament un 10% fins als 160 punts.