La reforma fiscal que ha entrat en vigor aquest any i l'avançament de les mesures que preveia per al 2016, es concreta en l'IRPF amb una reducció del nombre de trams de l'impost i una rebaixa de tipus.

El 1 de gener, el nombre de trams passa de set a cinc, mentre que el tipus mínim es va rebaixar del 24,75% al ??20% i el màxim del 52% al 47%. Ara, el tipus baixa en el primer cas al 19%, i en el segon al 45%. Des d'aquest exercici, el mínim exempt s'havia elevat ja als 12.000 euros.

No obstant això, aquests canvis no afecten totes les persones per igual. La Fundació d'Estudis d'Economia Aplicada (Fedea) va calcular que un 5,2% dels contribuents -una mica més d'un milió- perdrà amb la reforma fiscal amb tota la reforma ja implementada, enfront d'un 62% que es beneficiarà del canvi normatiu i gairebé un 30% per a qui resultarà indiferent. El guany mitjà pel que fa a 2014 és de 505,20 euros, i la pèrdua mitjana, de 361,36 euros.

Així es dedueix, almenys, d'una estimació de l'impacte de la reforma de l'IRPF que va realitzar al juny la fundació.

En total, Fedea calcula una rebaixa mitjana de l'impost del 10,57% per als contribuents gràcies al canvi fiscal, enfront de la rebaixa mitjana del 12,5% que va calcular el Govern. Segons el professor de la Universitat de Saragossa i membre de Fedea Julio López Laborda, amb el canvi fiscal es neutralitza totalment l'efecte de la pujada de 2011. Amb els canvis previstos per a 2016 i avançats a aquest mes de juliol, a més, es va un mica més enllà i es tornen 1.400 milions addicionals als contribuents.

Guanyadors

No obstant això, l'aplicació d'aquests canvis no es reflecteix de manera uniforme en els contribuents. El guany de renda que produeix la reforma és més gran en els trams més baixos i es va reduint a mesura que augmenta la renda, encara que en l'últim tram de contribuents que planteja Fedea -l'1% més ric- el guany torna a augmentar i és superior al de graons anteriors.

Aquest 1% seria un dels guanyadors de la reforma. En concret, amb el càlcul de la fundació, qui declari unes rendes superiors als 94.000 euros, pagarà un 9,8% menys de mitjana amb l'entrada en vigor plena de la reforma, una xifra superior als contribuents amb una renda alta, però lleugerament inferior a aquest nivell.

A més, un dels col·lectius més beneficiats serà el dels contribuents la renda dels quals està integrada majoritàriament per rendes de l'estalvi: dividends, interessos i guanys de capital. Es tracta d'un segment de pocs contribuents, que se situen a la part més alta dels trams de renda, i que es veuen beneficiats per la reducció de la tarifa de l'estalvi que inclou la reforma.

Tot i així, els que més guanyen amb la reforma són els contribuents de rendes més baixes procedents del treball i d'activitats econòmiques, un dels objectius que buscava el Govern.

També hi ha un fort descens de la tributació per a les famílies amb fills, famílies nombroses o amb discapacitats al seu càrrec.

Per als pensionistes, en canvi, la rebaixa mitjana serà del 9,5%, per sota de la mitjana.

En qualsevol cas, encara que el nou impost rebaixa la tributació per a tots els trams i és més progressiu, Fedea creu que contribueix menys a reduir la desigualtat, com ha passat amb altres reformes de l'IRPF. De fet, l'impost tal com estava configurat en 2014 reduïa la desigualtat de la renda en un 12,75% i ara ho farà en un 11,89%.

Perdedors

Pel que fa als perdedors, els experts han preferit eludir l'esbós d'un perfil, ja que concorren diferents circumstàncies que dificulten concretar, com els canvis en la base dels diversos tipus de renda o en les tarifes generals estatal i autonòmica.

Per Comunitats

Per comunitats autònomes, la reforma reduirà l'impost sobretot a Castella-la Manxa i Canàries pels seus nivells de renda, amb un descens del 5% a cada regió, davant de La Rioja i Catalunya, on l'IRPF s'incrementarà per sobre de l'1 %. No obstant això, en termes agregats en totes les comunitats un 42,9% dels contribuents pagarà un IRPF menor entre 2014 i 2015 i un 23,6% un impost més gran.