L'extresorer del PP Luis Bárcenas ha presentat davant el Jutjat d'Instrucció número 5 de l'Audiència Nacional un escrit de defensa en què assegura que el Partit Popular es finançava irregularment des de 1982, i apunta com a responsables a els president de la formació en tots aquests anys, Manuel Fraga, Antonio Hernández Mancha, José María Aznar i Mariano Rajoy, segons informa El Mundo citant fonts judicials. Bárcenas diu que tots eren "plens coneixedors" de l'origen i la destinació de les donacions i que el PP va crear fins a set societats per poder facturar els donatius. També apunta que Aznar va contractar el despatx de Miguel Blesa per liquidar aquestes societats.

Bárcenas, que inclou aquestes afirmacions a l'escrit de defensa del cas de la comptabilitat "B" del PP, afirma que el PP tenia "perfectament institucionalitzat" el sistema de finançament irregular i funcionava "com en tota piràmide organitzativa jeràrquica", és a dir, de dalt a baix. Assegura que ell sempre va informar a Mariano Rajoy i a la secretària general del partit, María Dolores de Cospedal.

En tot cas, sosté que el finançament irregular venia de 1982, i que ja funcionava quan Manuel Fraga n'era president i Jorge Vestrynge secretari general, amb Ángel Sanchís com a tresorer. Segons apunta, Alianza Popular ja utilitzava diverses societats per rebre els donatius. N'eren accionistes el secretari electoral i el secretari de política municipal, entre altres, però els donatius eren rebuts fonamentalment per Manuel Fraga, que els lliurava al secretari general o al tresorer.

Segons Bárcenas, aquest sistema també funcionava sota la presidència d'Antonio Hernández de la Mancha, amb Arturo García Tizón com a tresorer, i amb José María Aznar i Francisco Álvarez-Cascos com a secretari general i Rosendo Naseiro com a tresorer. En aquestes dates, segons recull El Mundo, "les donacions les rebien el president i el secretari general, que les lliuraven al tresorer que, a més, gestionava amb empresaris aportacions per al partit".

En aquests anys, continua, la direcció del PP va constituir la societat Ibérica de Firmes, Videosoluciones y Ediciones Conosur per facturar els donatius a les empreses, i Naseiro va començar a ingressar a una caixa aliena la comptabilitat oficial dels donatius que rebia en efectiu. També entre 1993 i 1996, amb Álvaro Lapuerta com a tresorer, funcionava el sistema, igual que entre 1996 i 2005, mentre Ángel Acebes era coordinador de la Secretaria General amb Javier Arenas com a secretari general.

Bárcenas inculpa per últim a Mariano Rajoy. L'extresorer afirma que entre 2004 i 2008 Acebes i Lapuerta rebien donatius tret dels que eren importants, que els rebia directament el president Rajoy. Entre 2008 i 2009, amb María Dolores de Cospedal com a secretària general, apunta, van disminuir de manera important les donacions, i era en aquest període que ell les rebia directament.