Presenta un escrit al jutjat

Bárcenas implica a Fraga, Aznar i Rajoy al finançament irregular del PP

L'extresorer assegura que el partit es finançava irregularment des de 1982

02.07.2015 | 11:51

L'extresorer del PP Luis Bárcenas ha presentat davant el Jutjat d'Instrucció número 5 de l'Audiència Nacional un escrit de defensa en què assegura que el Partit Popular es finançava irregularment des de 1982, i apunta com a responsables a els president de la formació en tots aquests anys, Manuel Fraga, Antonio Hernández Mancha, José María Aznar i Mariano Rajoy, segons informa El Mundo citant fonts judicials. Bárcenas diu que tots eren "plens coneixedors" de l'origen i la destinació de les donacions i que el PP va crear fins a set societats per poder facturar els donatius. També apunta que Aznar va contractar el despatx de Miguel Blesa per liquidar aquestes societats.

Bárcenas, que inclou aquestes afirmacions a l'escrit de defensa del cas de la comptabilitat "B" del PP, afirma que el PP tenia "perfectament institucionalitzat" el sistema de finançament irregular i funcionava "com en tota piràmide organitzativa jeràrquica", és a dir, de dalt a baix. Assegura que ell sempre va informar a Mariano Rajoy i a la secretària general del partit, María Dolores de Cospedal.

En tot cas, sosté que el finançament irregular venia de 1982, i que ja funcionava quan Manuel Fraga n'era president i Jorge Vestrynge secretari general, amb Ángel Sanchís com a tresorer. Segons apunta, Alianza Popular ja utilitzava diverses societats per rebre els donatius. N'eren accionistes el secretari electoral i el secretari de política municipal, entre altres, però els donatius eren rebuts fonamentalment per Manuel Fraga, que els lliurava al secretari general o al tresorer.

Segons Bárcenas, aquest sistema també funcionava sota la presidència d'Antonio Hernández de la Mancha, amb Arturo García Tizón com a tresorer, i amb José María Aznar i Francisco Álvarez-Cascos com a secretari general i Rosendo Naseiro com a tresorer. En aquestes dates, segons recull El Mundo, "les donacions les rebien el president i el secretari general, que les lliuraven al tresorer que, a més, gestionava amb empresaris aportacions per al partit".

En aquests anys, continua, la direcció del PP va constituir la societat Ibérica de Firmes, Videosoluciones y Ediciones Conosur per facturar els donatius a les empreses, i Naseiro va començar a ingressar a una caixa aliena la comptabilitat oficial dels donatius que rebia en efectiu. També entre 1993 i 1996, amb Álvaro Lapuerta com a tresorer, funcionava el sistema, igual que entre 1996 i 2005, mentre Ángel Acebes era coordinador de la Secretaria General amb Javier Arenas com a secretari general.

Bárcenas inculpa per últim a Mariano Rajoy. L'extresorer afirma que entre 2004 i 2008 Acebes i Lapuerta rebien donatius tret dels que eren importants, que els rebia directament el president Rajoy. Entre 2008 i 2009, amb María Dolores de Cospedal com a secretària general, apunta, van disminuir de manera important les donacions, i era en aquest període que ell les rebia directament.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Loteria del Nen 2017

Comprovar Loteria del Nen

Segueix la informació de la Loteria del Nen. Comprova els números premiats amb el nostre widget de la Loteria del Nen.

 
Widget Loteria de Nen

Emporta't al teu web, al teu escriptori o al teu iGoogle els resultats de la loteria de Nadal i la loteria del Nen. Descarrega-t'ho

 
Enllaços recomanats: Premis cinema