El ple del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), òrgan de govern de jutges i magistrats, ha decidit suspendre durant tres anys el jutge de Barcelona Santiago Vidal per participar en la redacció d'una constitució catalana i en actes sobiranistes.

La decisió ha estat adoptada amb els vots de la majoria conservadora que recolza al president del CGPJ, Carlos Lesmes, però amb els vots en contra de la minoria progressista, a la que s'ha sumat el vocal elegit pel PNB, Enrique Lucas. En total, dotze vots contra nou.

Aquests vocals han anunciat un vot particular contra la decisió del ple.

El promotor de l'acció disciplinària en el CGPJ, el magistrat Antonio Jesús Fonseca, va elevar al ple (i no a la disciplinària, com creu la minoria progressista que va haver de fer) la proposta de sancionar per dues faltes molt greus a Vidal amb la separació de la carrera, però finalment no s'ha adoptat aquesta decisió.

El Poder Judicial ha imposat a Vidal la sanció de tres anys per una falta molt greu de les previstes a l'article 417.14 de la Llei Orgànica del Poder Judicial, consistent en la vulneració del deure bàsic de fidelitat a la Constitució i a l'ordenament jurídic.

La Fiscalia havia proposat també expulsar de la carrera judicial al jutge Vidal per vulnerar de forma "flagrant" el seu deure de fidelitat a la Constitució Espanyola en participar en la redacció d'una constitució catalana i participar públicament en actes a favor de la independència de Catalunya.