El ple del Tribunal Constitucional ha admès a tràmit el recurs presentat pel govern espanyol contra la llei catalana que prohibeix la utilització de la tecnologia de la fracturació hidràulica, de manera que la normativa ha quedat suspesa de manera temporal, per un termini màxim de cinc mesos. El consell de ministres va aprovar el passat 24 d'octubre la presentació del recurs al·legant que aquesta regulació és competència de l'Estat i recordant que la normativa bàsica "permet la fractura hidràulica i garanteix, alhora, els valors mediambientals". Per la seva part, el govern català va veure la impugnació com un atac a l'autogovern i a la possibilitat de fer una política energètica pròpia.

La normativa catalana que de moment està suspesa detalla que la fracturació hidràulica no és permesa "quan pugui tenir efectes negatius sobre les característiques geològiques, ambientals, paisatgístiques o socioeconòmiques de la zona". Concretament, es tracta de l'article 167.1 i les disposicions transitòries 5a i 8a de la Llei 2/2014, de 27 de gener, de l'anomenada llei d'acompanyament dels pressupostos -Llei de mesures fiscals, administratives, financeres i del sector públic de Catalunya-.

El 'fracking' també va ser prohibit a Cantàbria, Navarra i la Rioja, si bé el govern espanyol també va recórrer aquestes lleis autonòmiques i el Tribunal Constitucional ja li ha donat la raó a Cantàbria i la Rioja. Igual que en el català, en el cas navarrès la llei ha estat suspesa temporalment per l'alt tribunal.