El president del govern espanyol i del PP, Mariano Rajoy, ha demanat "recuperar el seny a partir de dilluns" i ha emplaçat el president de la Generalitat, Artur Mas, a "parlar en el marc de la llei i la Constitució" de "crear riquesa i benestar", de les "preocupacions i del dia a dia dels ciutadans". En un acte del PP a Càceres Rajoy ha assegurat que el que passarà aquest diumenge a Catalunya "se li pot dir com es vulgui però no és ni un referèndum ni una consulta" i "no produeix cap efecte". D'aquesta manera el president de l'executiu espanyol ha volgut deixar clar que ha complert amb la seva paraula quan el 12 de desembre de l'any passat, ha dit, ja va avançar que el referèndum no es faria.

Rajoy ha volgut deixar clar que el mateix dia que el president de la Generalitat, Artur Mas, va convocar el "referèndum d'autodeterminació pel 9-N" ell va assegurar, davant el president del Consell Europeu, amb qui aquell dia estava reunit, que "el referèndum no es farà" perquè "és il·legal" i "així ha sigut".

Rajoy ha afegit que el que passarà aquest diumenge a Catalunya "no és ni un referèndum, ni una consulta ni res que s'hi assembli" i ha volgut remarcar que "el que puc dir és que no té cap efecte".

El president de l'executiu espanyol ha demanat "recuperar el seny" a partir de dilluns i s'ha mostrat disposat a "parlar" amb el president Mas "en el marc de la llei i de la Constitució". En aquest sentit, ha assegurat que mentre ell presideixi el govern espanyol la Constitució "es complirà", la sobirania nacional estarà segura i "ningú no trencarà la unitat d'Espanya, ningú".

Sánchez-Camacho avisa Mas que "no s'equivoqui" i demà compleixi la llei

Per la seva part la presidenta del PPC, Alícia Sánchez-Camacho, ha llençat un avís al president Mas, 24 hores abans del 9-N. "Si Mas demà s'equivoca i incompleix la llei no serà bo ni positiu per a Catalunya ni per als catalans", ha assenyalat Sánchez-Camacho just abans d'entrar a la cloenda de les jornades del PP sobre bon govern a Càceres. "La llei i la democràcia són per a tothom i el senyor Mas no està per sobre d'ella ni avui ni demà 9-N", ha recalcat la líder del PPC, que tornat a demanar al president de la Generalitat que "no posi en risc els catalans" amb la desobediència de la suspensió del procés participatiu dictada pel Tribunal Constitucional.