El ministre de Justícia, Rafael Catalá, ha insistit aquest dijous que d'acord a la decisió del Tribunal Constitucional, el Govern no pot organitzar el procés participatiu del 9-N, però "ningú impedirà" que els ciutadans de Catalunya facin ús de "l'exercici de la llibertat d'expressió" el pròxim diumenge si l'organitza i promou la societat civil catalana. Si contràriament a aquesta suspensió la Generalitat impulsa la consulta, ha apuntat, "la Fiscalia té el mandat constitucional de la defensa de l'interès general, i per tant si identifica alguna actuació, en l'exercici de la seva autonomia, promourà l'acció que correspongui".

Catalá ha fet aquestes manifestacions des de Madrid, on ha presidit aquest dijous a la Sectorial de Justícia, on no ha assistit cap representant de la Generalitat.

En roda de premsa, el ministre ha destacat que el "matís" entre si aquesta és una consulta organitzada des de la Generalitat o per part de la ciutadania és "molt important" en termes de la "legitimitat democràtica" i de les actuacions que el govern espanyol ha dut a terme "per garantir l'ordre constitucional".

Segons Catalá, el seu govern no actuarà si aquesta és una consulta organitzada per la societat civil, de la mateixa manera que no ho fa respecte a altres mostres de llibertat d'expressió com manifestacions o recollides de signatures.

En tot cas ha recordat que el govern espanyol no pot activar cap actuació plenament si no es produeix primer una infracció.

El ministre ja va apuntar aquest dimarts que el seu executiu va impugnar el nou 9-N perquè considera que les actuacions de la Generalitat com el web participa2014.cat o les indicacions als funcionaris tenien relació amb la primera consulta suspesa pel TC.

Segons el titular de Justícia és "lògic" que la Generalitat "suspengui aquesta activitat institucional i no col·laborarà ni durà a terme actuacions que contradiguin el que ha mandatat el TC".